Vabariiklaste kandidaat Trump on kogunud Ühendriikides Ku Klux Klani liikmete seast aktiivseid toetajaid. Grupp valgetes kapuutsides aktiviste osales lõppeval nädalal Nevadas vabariiklaste partei kogunemisel, kus nad äratasid tähelepanu ka natsitervitust demonstreerides, kirjutab The Independent.

Kristliku raadiokanali juht Krystal Heath teatas, et mõningad KKK liikmed kandsid Nevadas Trumpi nimega plakateid kirjaga "Me võime muuta Ameerika taas suureks".

Järgmisel nädalal on USA presidendivalimiste nn superteisipäev, mil vabariiklaste eelvalimised ja valimiskoosolekud peetakse 13 osariigis, mille 616 esindajat moodustavad umbes veerandi kõigist parteisaadikutest.

Ku Klux Klan loodi aastal 1865 USA kodusõja ja orjuse kaotamise järel. Vahepeal liikumine suruti maha, ent uue hooga asus see tegutsema 1915. aastal. Liikumise kuldaeg oli 1920ndatel aastatel, mil iga seitsmes ühendriiklane kuulus sinna.

Ku Klux Klan on endiselt olemas, ent selle liikmeskond ja mõjuvõim on märkimisväärselt vähenenud. The Independenti andmeil oli 2015. aastal organisatsioonis 190 aktiivset toetajat. 15 aastat tagasi oli neid 28.