„Sotsiaal- ja terviseministeeriumis on juba käimas elukohapõhist sotsiaalkindlustust puudutav laiaulatuslik uuring ning see otsus toetab meie tööd. Mina arvan küll, et seda on põhjust jõustada,“ ütles Mäntylä Yle Uutiste vahendusel.

Soome peaminister Juha Sipilä teatas eelmisel nädalal, et ka Soome kaalub lapsetoetuste indekseerimist. See tähendaks seda, et Eesti torumees ei saaks enam oma Tallinnas elavatele lastele Soomest lapsetoetust (97,50 eurot).

Reedel ütles Sipilä, et tegemist on nii Soome kui ka Suurbritannia seisukohalt nii väikeste summadega, et kokkuhoid hajub bürokraatias.

Soome rahandusminister Alexander Stubb ütles laupäeval Yle Uutistele, et suuremas pildis ei ole lapsetoetustel Soomele suurt tähtsust.

Soome on maksnud näiteks Eesti ja Poola ehitusmeeste lastele lapsetoetusi aastast 1994. Õiguse lapsetoetusele saab, kui ollakse Euroopa Liidu kodanik ja töötanud neli kuud.

Soome rahvapensioniamet Kela maksis 2014. aastal kokku 1,5 miljardit eurot lapsetoetusi. Väljapoole Soomet maksti lapsetoetusi 8,6 miljonit eurot. Eestisse maksti 5,6 miljonit eurot, Poolasse 500 000 eurot.

„Jutt on üsna väikestest summadest. Kokku läheb Soome lapsetoetustest välismaale pool protsenti,“ ütles Kela jurist Antti Klemola.

Saksamaal on juba küsitud, miks kulutas Suurbritannia 28 Euroopa riigi- ja valitsusjuhi aega saja miljoni euro pärast.

Peaminister Rõivas kommenteeris lastetoetuste teemat eelmisel nädalal ja tema sõnum oli, et Eesti ja Soome lapsetoetused ei erine sedavõrd palju, et indekseerimine annaks märgatavat efekti. Numbreid vaadates on selge, et Eesti ja Soome lapsetoetused on juba praegu võrreldaval tasemel ning järgmisest aastast on kolmelapselise pere toetus Eestis suurem kui Soomes. Seetõttu ei oleks indekseerimisel olulist mõju. Peaminister Rõivas arutas lastetoetuste teemat Brüsselis ka Soome peaministri Juha Sipiläga, teatas Eesti valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Taustaks lastetoetused Soomes:
Esimene laps 95,75 eurot kuus
Kolmas 135,01 eurot kuus

Lastetoetused Eestis:
Lapsetoetus sel aastal 50 eurot kuus (tõuseb 2019. aastaks 60 euroni)

Kolmanda lapse toetus on praegu 100 eurot kuus. 1. juulist 2017 jõustub alates kolmandast lapsest lasterikka pere toetus 200 eurot (makstakse esimese ja teise lapse toetusele juurde). Alates seitsmendast lapsest maksab riik 370 eurot kuus pere kohta.

Lisaks maksab riik puudust kannatavatele peredele vajaduspõhist peretoetust 45 eurot kuus ühe lapsetoetust saava lapsega perele ja 90 eurot kuus kahe ja enama lapsetoetust saava lapsega perele.