Rootsi migratsiooniamet on alates sügisest otsinud asüülitaotlejate majutamise probleemile lahendust, kuna riiki saabus mullu 160 000 asüülitaotlejat. Nüüd plaanitakse meedia väitel teha leping kahe firmaga, et viimased hakkaksid varjupaigataotlejaid majutama, vahendab Aftonbladet.

Üks firmadest on USA firma US Shipmanagers, mis pakub asüülitaotlejatele varjupaika oma kruiisilaevas Ocean Gala. Alus mahutab 1790 inimest ning see 1982. aastal valminud laev oli toona maailma suurim parvlaev. Hiljem kohandati alus kruiisilaevaks.

Praegu mahub sinna elama umbes 1300-1400 inimest ning laev hakkab olema migratsiooniameti ametlik asüülitaotlejate varjupaik.

Kuigi laevas oli reisijateveo ajal palju luksusi, nagu bassein, teater, jõusaal ja kasiino ning erinevad poed, siis asüülitaotlejad sellest osa ei saa, kuna laev kohandatakse ümber nii, et sinna mahuks võimalikult palju inimesi, kellele oleksid tagatud põhilised eluks vajalikud tingimused.

Näiteks pannakse basseinile kate peale ning kasiino on juba laevast eraldatud ning sinna asemele rajatakse paar kontorit ametnikele, rääkis laevafirma Rootsi esindaja Kjell Tandberg Daily Mailile. Firma esindaja lisas, et laeval on head suured ruumid, kuna see ehitati algselt ju parvlaevaks.

Laeva jääb kindlasti üks restoran kolmest, kuid teise kahe saatus pole veel kindel. Igatahes saab seal olema koht, kus varjupaigataotlejad kolm korda päevas söömas käia saavad.

Rootsi migratsiooniamet hakkab lepingu järgi maksma 453 krooni (umbes 43 eurot) päevas ühe inimese kohta ning 800 000 krooni (ligi 85 000 eurot) päevas siis, kui laev täis on.

"See on täissumma ehk sisaldab toitu, laeva parandustöid ja hooldust," rääkis migratsiooniameti juht Willis Åberg Aftonbladetile.

Seni pole veel teada, kus laev paiknema hakkab, kuid väljaande allehanda. se andmetel tahetakse aluse asukohaks Põhja-Rootsis asuvat Härnösandi. Siiski ilmselt ütleb sealne omavalitsus plaanile "ei", kuna nad ei taha nii suurt asüülitaotlejate hulka kohalikku sadamasse.

Nüüd on USA firmal aega kaks kuud, et leida alusele asukoht, sest peale seda leping koha mitteleidmisel katkestatakse.

Samuti on migratsiooniamet sõlminud lepingu firmaga Tore Ulff Chartering AB, kes peab looma elukohad vähemalt 500 inimesele. Praegu on selgusetu, kuhu need rajatakse.

Lepingud firmadega on sõlmitud aastaks ja neid saab vajadusel pikendada.