Elupäästjate lood (kevad 2016)

SERGEY SHCHERBAKOV, Narva päästekomando päästja. Staaž 26. aastat
Elupäästja II klassi medal

DMITRI MAKSIMKIN, Narva päästekomando päästja. Staaž 17. aastat
Elupäästja III klassi medal

21. juulil 2015 kell 23:04 said Narva päästjad Bastrakovi tänava korteri tulekahjule. Sündmuskohale saabudes oli näha lahtist tuld esimese korruse aknast. Korteri aknad olid trellitatud. Päästjad Sergey ning Dmitri ülesandeks korterisse siseneda. Korteril oli korralik metalluks. Ühe minuti jooksul avasid nad metallukse ning alustasid korteris kannatanute otsinguid. Nähtavus korteris oli väga halb, liikumine raskendatud kuna esikus oli ladustatud mööbel. Esimene kannatanu leiti voodist, teine kannatanu voodi kõrval põrandalt. Kannatanud olid teadvuseta. Dmitri ja Sergey tassisid välja mõlemad kannatanud ja andsid üle kiirabile. Seejärel jätkasid kustutustöid korteris.

Tänu Sergey ja Dmitri kiirele ja oskuslikule tegutsemisele päästeti kahe inimese elu.

PJOTR KARU, Narva-Jõesuu päästekomando päästja. Staaž 21. aastat
Elupäästja III klassi medal

3. juulil 2015 kell 16:11 tund aega enne Narva-Jõesuu rannas toimunud traagilisi õnnetusi, kus uppus kaks täiskasvanud meest ja kaks tüdrukut, said Narva-Jõesuu päästjad väljakutse. 16-aastane tüdruk vigastas merel jalga ja oli uppumisohus 30m kaugusel Narva-Jõesuu rannast, Venemaa piiri juures.

Narva-Jõesuu komando päästjad jõudsid sündmuskohale esimesena ja nägid, et laine oli tüdruku viinud 50 meetri kaugusele rannast ning ta hoidis kinni vana muuli metallkonstruktsioonist. Keegi puhkajatest ei julgenud lapsele appi minna, sest puhus tugev tuul ja laine oli kõrge. Politsei ja piirivalve kaater ei saanud samuti appi minna, sest merel oli torm. Oodates vees abi, libisesid tüdruku käed lahti ja ta üritas lainega võideldes pinnal püsida. Päästja Pjotr Karu, teades, et Narva pinnaltpäästjad jõuavad kohale alles 10 minuti pärast, võttis vastu otsuse viivitamatuks elupäästmiseks. Pjotr, riskides enda eluga, ujus tüdrukuni, toimetas ta madala veeni ja kandis kätel kaldale. Kaldal osutati tüdrukule esmaabi.

Tänu Pjotri kohalike eripärade tundmisele ja kiirele ning otsustavale tegutsemisele päästeti tüdruku elu.

AIMUR REBANE, Valga päästekomando päästja. Staaž 4. aastat
Elupäästja II klassi medal

ANTI ARIKAINEN, Valga päästekomando päästja. Staaž 13. aastat
Elupäästja III klassi medal

Möödunud aasta 19. detsembril sai Valga päästekomando päästjad väljakutse Valga linna Kungla tänavale, kus põles lahtise leegiga kahekordse puidust maja tuulekoda. Teate kohaselt pidi majas elama üksik haige inimene. Päästjate saabumise ajaks olid tuulekojast leegid kandunud maja seinale ja katuse alla. Teise korruse akendest oli näha, et hoone on paksult suitsu täis. Valga päästjad Aimur Rebane ja Anti Arikainen sisenesid majja ning leidsid koridorist maja peremehe, kes suitsuanduri signaali peale oli ärganud ja otsis väljapääsu. Aimur ja Anti tõid kannatanu välja, andsid ta üle kiirabile ning jätkasid otsinguid hoones. Päästemeeskonna kohale saabumisest kannatanu välja toomiseni kulus kolm minutit. Meeskonna kiire ja professionaalne tegutsemine hoidis ära maja peremehe suuremad tervisekahjustused ja võimaliku hukkumise, lisaks päästeti ka hoone.

PRIIT LEHISMETS, G4S rannavalve Lõuna piirkonna vahetuse vanem
RAUL LEHISMETS, eraisik
Elupäästja III klassi medal

10. augusti lõuna paiku oli Pühajärve rannas ligi poolsada inimest ja lehvis roheline lipp. 56-aastane Jaak otsustas ujuma minna. Umbes 20 meetri kaugusel kaldast kaotas ta jalgealuse, tõmbas vett kopsudesse ja sattus paanikasse. Uppumisohtu sattunud meest märkas kaldalt rannavalvur Ahti Kobin ja saatis talle appi rannavalvur Priit Lehismetsa. Samal ajal helistas teine rannavalvur hädaabinumbrile 112. Priit tõi kannatanu veest välja. Mees oli teadvuseta ja ei hinganud ning teda tuli elustama hakata. Priidule tuli appi samal ajal rannas viibinud vend Raul Lehismets, kes on varasematel suvedel rannavalvurina töötanud. Koos alustasid nad kannatanu elustamist – Priit tegi kunstlikku hingamist ja Raul südamemassaaži. Pärast minutilist elustamist tuligi mees teadvusele. Rannavalvurid lasid tal pikali olla ja varjasid teda päikese eest. Kiirabi kohale jõudes tundis kannatanu end juba paremini. Tänu Priidu ja Rauli oskuslikule ja kiirele tegutsemisele Jaak ei uppunud ega saanud ka pöördumatuid tervisekahjustusi.

MIHKEL LUHT, eraisik
Elupäästja III klassi medal

PAULA SAAREMÄE, eraisik
Peadirektori tänukiri meenega

21. detsembril 2015 õhtul kella 22.45 paiku kuulis Paula Saaremäe nõrka suitsuanduri heli, mille peale äratas elukaaslase Mihkel Luht’i ja koos läksid nad trepikotta uurima, kust võis signaal tulla. Trepikojas selgus, et heli tuli naaberkorterist. Koputamise peale keegi ei avanud ja korteriuks oli lukus. Endise elukutselise ja praeguse vabatahtliku päästjana hakkas Mihkel Luht kohe tegutsema – kuna tegu oli teise korruse korteriga tõi ta kuurist redeli. Mihkel ronis üles ja nägi, et korter on suitsu täis ning diivanil on inimene. Samal ajal Paula Saaremäe helistas häirekeskusesse teatamaks tulekahjust. Mihkel lõi korteriukse lahti, vedas seal olnud joobes meesterahva õue ja nad alustasid kannatanu elustamisega. Kohale saabunud päästemeeskonnale anti täpne info sündmuse kohta. Paula ja Mihkli kiire ja oskuslik tegutsemine päästis inimese elu.

VIKTOR JUHKAM, eraisik
LARISA KOBAR, eraisik
Elupäästja III klassi medal

Eelmise aasta 30. septembril kella kahe paiku päeval mängisid neli 7-9 aastast poissi Edit OÜ territooriumil. Mänguhoos kukkus üks poistest äkki läbi vana tuletõrjekaevu luugi vett täis kaevu. Teised poisid hakkasid kohe appi hüüdma, mispeale ruttas kaevu juurde territooriumil viibinud tööline Viktor Juhkam. Ta andis poisile käe ja hoidis teda kinni. Õnnetust märkas ka maksu- ja tolliameti töötaja Larisa Kobar, kes tõttas sündmuskohale, kutsus abijõudu ja aitas koos Viktor Juhkamiga poisi kaevust välja. Kui Viktor ja Larisa ei oleks kiiresti tegutsenud, oleksid juhtumil võinud olla märksa traagilisemad tagajärjed.

EINAR VIITAL, Koeru päästekomando päästja. Staaž 20 aastat
Elupäästja III klassi medal

7. detsembril sai Koeru päästekomando meeskond väljakutse Järvamaale Paide valda Suurpalu külla, kus teataja sõnul oli ühekordse puumaja aknast näha leeke, suitsu sellel hetkel veel näha ei olnud. Helistaja teatel elas majas kaks inimest. Teel sündmuskohale saabus lisainfo, et majast tuleb ka suitsu ja et üks maja elanikest on liikumispuudega.

Päästja Einar Viital oli sel päeval Koeru päästekomando valveteenistuse eest vastutav isik. Sündmuskohale jõudes andis ta teistele meeskonnaliikmetele korralduse moodustada põhiliini hargnemine ja valmistuda suitsusukeldumiseks, minnes ise samal ajal luuret tegema. Einar üritas avada maja välisust, kuid see oli lukus. Kuna välisuks oli kinni, läks Einar ümber maja, et leida mõni teine sobilik sisenemistee ning teada saada, kas majas on inimesi. Jõudes maja tagumisel küljel asuva akna juurde nägi ta suitsuses toas, akna lähedal istuvat meest, kes vehkis kätega. Einar avas akna ja põlevas toas istuv mees teatas, et ta ei saa liikuda, kuna tema jalad ei liigu. Kuna Einar nägi, et olukord on kriitiline, otsustas ta kohe tegutseda. Ta kummardus üle aknalaua ja haaras mehest kinni, tiris ta aknalauale ning järgmise tõmbega toast välja. Kaks minutit peale sündmuskohale jõudmist, teatas Einar häirekeskusele, et üks kannatanu on majast päästetud ja suitsusukelduja alustas tööd teise kannatanu otsimiseks. Tulekahju tagajärjel põletushaavu saanud mees anti üle kiirabile ja ta toimetati tervisekontrolliks haiglasse.

Suitsusukeldujad leidsid majast ka teise kannatanu, kuid tema elu kahjuks päästa ei õnnestunud.

ANNIKA ALTMÄE, eraisik
STEVEN DUNNING, eraisik
Elupäästja III klassi medal

KEVIN SAAR, eraisik
RAIT ROOSILEHT eraisik
Peadirektori tänukiri

16. detsembril 2015 kell 23.57 sai häirekeskus teate Lääne maakonnast Kullamaalt, kus oli elumaja sinist suitsu täis ning teadaolevalt võis sees olla ka inimene. Sündmuskohal selgus, et maja elanik oli ahjusiibri liiga vara kinni pannud ning ise voodisse läinud. Liiga vara suletud siibri tõttu täitus maja suitsuga ning tööle hakkas suitsuandur. Kuna kannatanu oli juba liiga palju vingu sisse hinganud, ei olnud ta enam võimeline hoonest väljuma ning kukkus kokku köögiukse juures. Töötavat suitsuandurit kuulsid lähedal asuvas koolis üritusel viibinud noorukid Kevin Saar ja Rait Roosileht, kes teavitasid kiirelt täiskasvanuid. Eestis külas olnud, muidu Austraalias elavad Annika Altmäe ja tema sõber Steven Dunning läksid seepeale kontrollima, miks naabril suitsuandur töötab. Majani jõudes leidsid nad eest suitsu täis hoone ning toapõrandal lamava kannatanu. Koos tõid nad meesterahva majast välja ning avasid hoone aknad, uksed ning ahjusiibri. Värske õhu kätte toimetatuna tuli kannatanu teadvusele. Kohalejõudnud kiirabi kontrollis kannatanu seisundit ja andis talle hapnikku. Haiglasse toimetamist ta ei vajanud.

Selle sündmuse puhul võib kindlalt öelda, et töökorras suitsuandur, tähelepanelikud noormehed ja kiiresti reageerinud Annika Altmäe ning Steven Dunning päästsid tol ööl ühe inimese elu.

IMRE SOILTS, Lilleküla päästekomando päästja. Staaž 9. aastat
Elupäästja II klassi medal
JANNO KIIK, Lilleküla päästekomando päästja. Staaž 4. aastat
Elupäästja III klassi medal

23. mail 2015 kell 05:05 sai Tallinna Lilleküla päästekomando väljakutse Kotka tänavale, kus põles ühiselamutüüpi kortermajas korter. Tulekahju tagajärjel oli koridor täitunud suitsuga. Imre Soilts ja Janno Kiik sisenesid korterisse suitsusukeldusvarustuses ning leidsid koridorist teadvuseta kannatanu, kelle nad majast välja toimetasid. Lisaks, aitasid Imre ja Janno tihedalt suitsuga täitunud kortermaja trepikojast välja reaalsustaju kaotanud vanema naisterahva.
Tänu Imre ja Janno kiirele tegutsemisele said kaks inimest õigeaegselt abi ja võimaluse elule.

DMITRI BAŽURA, Lilleküla päästekomando päästja. Staaž 7. aastat
GARRY KRUUSMA, Lilleküla päästekomando päästja. Staaž 2. aastat
Elupäästja III klassi medal

Möödunud aasta 13. juulil sai Tallinna Lilleküla päästekomando valvekoosseis väljakutse Ehte tänavale, kus viienda korruse korterist oli näha välja imbumas suitsu. Teataja sõnul võis korteris olla vanem naisterahvas. Meeskonnavanema korraldusel sisenesid Dmitri Bažura ja Garry Kruusmaa trepikoja kaudu korterisse. Dmitri ja Garry avasid lukustatud ukse ja sisenesid korterisse, mis oli tihedalt suitsuga täitunud. Korterist leidsid nad põleval diivanil teadvuseta ja põletushaavadega naisterahva, kelle nad hoonest välja toimetasid. Dmitri ja Garry jätkasid suitsusukeldumist ja põlengu likvideerimist, tuulutades hiljem ruumid.

Lilleküla teise põhiauto meeskonnavanem Kait Talve osutas kannatanule esmaabi ning kiirabi saabumise ajaks oli kannatanu teadvusel ning tema seisund paranenud.

Tänu Dmitri ja Garry oskuslikule ja kindlakäelisele tegutsemisele suudeti kiiresti avada korteri lukustatud uks, leida ja välja tuua kannatanu ning likvideerida tulekahju, tekitamata korterile lisakahjustusi.

ERGO SAARESTIK, Loksa päästekomando päästja. Staaž 13. aastat
Elupäästja III klassi medal

29. septembril 2015 kell 21:55 teatati, et Harjumaal Kolga-Aabla külas on süüdatud maja seinast 2 meetri kaugusel olev prahihunnik. Leegi kohal olevad elektriliinid olid läbi põlenud ning maja sein, mis oli tulikuum ja iga hetk süttimas. Samuti teatati, et majas võib viibida inimene.

Teatajaks oli sündmuskoha läheduses elav Ergo Saarestik, kes on Loksa päästekomando päästja. Ergo, asudes koheselt tegutsema, sisenes majja ning tassis kannatanu välja värske õhu kätte. Loksa päästekomando päästja Ergo Saarestiku kiire ja oskuslik tegutsemine väljaspool tööaega päästis sündmuskohal majaomaniku elu.

HANNO GRÜNTHAL, Loksa päästekomando päästja. Staaž 3. aastat
Elupäästja III klassi medal

2. veebruaril 2015 teatati, et Kahala järvel on läbi jää vajunud kalamees. Loksa päästekomando pinnaltpäästjad reageerisid sündmusele. Peagi selgus, et ligipääs järve äärde oli raskendatud - järveni viis ligi 300 meetri pikkune kitsas teelõik. Kannatanu asus kaldast kaugel ning oli jääkülmas vees viibinud juba ligi 30 minutit.

Koheselt läks kannatanule appi pinnaltpäästja Hanno Grünthal. Hanno päästis kontaktivõimetu ja jää külge klammerdunud kannatanu jääaugust ning toimetas ta kaldale, kus kannatanu anti üle kiirabile. Vaatamata raskesti ligipääsetavale sündmuskohale ja kannatanu kaugusele järve kaldast, kestis päästeoperatsioon sündmuskohale jõudmisest kuni kannatanu kiirabile üleandmiseni kõigest 10 minutit.

Hanno Grünthali kiire ja oskuslik tegutsemine sündmuskohal tagas eduka päästetöö, mille tulemusena õnnestus päästa inimelu.

ANDREI BIBA, Kesklinna päästekomando päästja. Staaž 17. aastat
Päästeteenistuse Medal

ANDREI DROBOTUN, Kesklinna päästekomando päästja. Staaž 6. aastat
Elupäästja III klassi medal

28. detsembril 2015 kell 16:22 sai Tallinna Kesklinna päästekomando väljakutse Majaka tänavale, kus põles kortermaja neljanda korruse korter.

Kesklinna päästekomando päästetöödejuht andis Andrei Bibale ja Andrei Drobotunile korralduse siseneda korterisse esmaste tulekustutusvahenditega ning leida võimalik kannatanu. Korter kuhu siseneti, oli täitunud paksu suitsuga. Andrei Biba ja Andrei Drobotun leidsid termokaamera abil põlevast voodist abitus seisundis kannatanu ning toimetasid ta korterist välja koridori. Sealt toimetasid teise päästemeeskonna liikmed kannatanu kiirabiautosse. Andrei Biba ja Andrei Drobotun jätkasid korteris tulekahju kustutamist.

On märkimisväärne, et alates sündmuskohale saabumisest, kuni kannatanu kiirabiautosse transportimiseni, läks aega vaid kuus minutit.
Tänu Andrei Biba ja Andrei Drobotuni kiirele ja oskuslikule tegutsemisele sündmuskohal õnnestus päästa inimelu.

MARTIN KATTAI, eraisik
Peadirektori tänukiri

8. detsembril 2015 kell 7.24 tegi Martin Kattai oma igapäevaste tööülesannete täitmisel ringkäigu ümber SPA Tervise Paradiisi. Ringkäigu ajal kuulis ta mere suunas kõrkjate läheduses inimese nõrka appihüüet. Väljas oli varahommikul pime ja kõrkjate piirkond vesine ning pehme, mille tulemusel ei saanud Martin väga lähedale minna. Martin helistas kiirelt abi saamiseks hädaabinumbrile. Kohale saabus päästemeeskond, kes alustas hädasoleva inimese otsinguid pinnaltpäästja isikukaitsevarustuses. Jõudes kohakuti SPA Tervise Paradiisi hoonega, märkasid päästjad kaldal lambiga varustatud inimest, kes osutas roostikupuhmale. Päästjad kasutasid luurel termokaamerat ja leidsid selle abil roostikust puusadeni mudasse vajunud inimese. Päästjad sumasid läbi jäise vee kannatanuni, kes külmast kangestunud sõrmedega üritas end tulutult mudasest lõksust päästa. Ühiste jõupingutuste tulemusena õnnestus kannatanu vabastada ning anti üle kiirabile, kes hüpotermias mehe haiglasse viis. Tänu Martin Kattai tähelepanelikkusele, kiirele ja oskuslikule tegusemisele õnnestus koos päästjatega abivajaja külmast mudast kiirelt päästa. Muidu oleks see külm hommik kannatanu jaoks võinud jääda viimaseks.