Õpetajad on tehtavad muudatused juba ammu hukka mõistnud, sest neid viiakse läbi ilma professionaalse konsensuseta, vahendab AFP.

Laupäevasele meeleavaldusele kogunes AFP hinnangul vaatamata vihmasajule üle 10 000 meeleavaldaja. Kanti loosungeid „Vaba maa! Vaba kool!“ ja skandeeriti „Maha Orbán!“.

Õpetajate liikumine algas 27. novembril, kui Miskolci prestiižse gümnaasiumi hoolekogu pani ineternetti üles avaliku protestikirja.

„Kogu haridussüsteem on ohus, kõik on muutunud kaoseks,“ öeldakse kirjas. Sellest alates on kirjale alla kirjutanud üle 700 kooli ning 30 000 õpetajat ja lapsevanemat.

Eelmisel nädalal marssis läbi Miskolci umbes 5000 õpetajat, lapsevanemat ja õpilast.

„On igapäevaseid probleeme nagu ebapiisaval hulgal kriidi saamine, õpetajad on ülekoormatud nagu ka lapsed, nad peavad veetma rohkem aega õppides kui täiskasvanud veedavad töötades,“ ütles Miskolci gümnaasiumiõpetaja Oliver Pilz laupäeval AFP-le.

Meeleavaldus oli suurim valitsusvastane demonstratsioon alates 2014. aastast, kui kümned tuhanded inimesed protesteerisid kavandatud internetikasutamise maksustamise vastu.

Kuigi peaminister Orbán jääb tavaliselt oma liitlastele kindlaks, vabastas ta hariduse riigisekretäri 6. veebruaril ametist.

Uus riigisekretär on lubanud KLIK-i reformida ja on kutsunud õpetajad läbirääkimistele, kuid ametiühingud on nimetanud neid samme kosmeetilisteks, nõuavad süsteemi muutmist ja ähvardavad streigiga.