44-aastane Assange on Rootsis tagaotsitav, sest ta tahetakse üle kuulata seoses 2010. aastast pärineva vägistamissüüdistusega, vahendab Reuters.

„Kui ÜRO peaks homme teatama, et ma olen oma kaasuse Ühendkuningriigi ja Rootsi vastu kaotanud, väljun ma saatkonnast reede keskpäeval, et nõustuda enda vahistamisega Briti politsei poolt, sest ei ole mõistlikku väljavaadet edasisele apellatsioonile,“ ütles Assange WikiLeaksi Twitteri kontol tehtud avalduses.

„Kui ma aga peaksin peale jääma ja riiklikud osapooled leitakse olevat tegutsenud ebaseaduslikult, ootan ma oma passi viivitamatut tagastamist ja minu edasiste vahistamiskatsete lõpetamist,“ lisas Assange.

Assange kardab, et Rootsi annab ta välja USA-le, kus ta võidakse anda kohtu alla salajaste sõjaliste ja diplomaatiliste dokumentide avalikustamise eest WikiLeaksis.

ÜRO töögrupp arutab praegu Assange’i kaebust, kes väidab, et tema Ecuadori saatkonnas veedetud aeg kujutab endast meelevaldset vangistust. Assange väidab, et temalt on ära võetud põhivabadused, sealhulgas puudub tal ligipääs päikesevalgusele ja värskele õhule, asjakohane arstiabi ning seaduslik ja protseduuriline kindlus.