Islamiriik on võtnud oma kontrolli alla Liibüa rannikulinna ja võib peagi hakata ohustama laevaliiklust Vahemere lõunaosas, sõnas Clive Johnstone.

Vene ja Hiina relvade jõudmine relvarühmituste nagu Hamas ja Hezbollah kätte on viinud selleni, et on „kohutav võimalus“, et mõni kruiisi- või konteinerlaev jääb džihadistide rünnaku alla, hoiatas NATO mereväekomponendi viitseadmiral.

Liibüa valitsuse kokkukukkumine ja rannikulinna Sirte langemine ISILi kätte on Euroopas häirekellad tööle pannud ning mitmed riigid, sealhulgas Itaalia ja Suurbritannia on saatnud regiooni oma väed, et koolitada välja kohalikke sõdureid.

Johnstone hoiatas, et Islamiriik on ambitsioonikas terroriorganisatsioon, mis võib olla vabalt võimeline asuma Vahemerel sõjaliselt tegutsema, et vallutada naftaplatvorme ja kontrollida kogu Liibüa rannikut.

„Me teame, et neil on sellised ambitsioonid,“ märkis viitseadmiral.

„NATO ei saa arvata, et Vahemeri on pelgalt migratsioonikanal. Islamiriik on levinud üle kogu Põhja-Aafrika ranniku, Islamiriik on sisenenud Liibüasse, Islamiriik on võtnud kontrolli Sirte ja paljude muude paikade üle, mis heidavad häirivat varju merekaubandusele ja merendusele üldiselt,“ selgitas ta.