„Praegusel hetkel toimub ebaseaduslik riiki sisenemine põhjapoolsete piiripunktide kaudu, mida on piirivalve taktika mõttes üsna lihtne kontrollida, aga loomulikult hindame me, kas see nähtus võib laieneda ja kas see võib laieneda ka maastikus asuvale piirile,“ ütles Kostamovaara Lännen Mediale. „Ja sellel hetkel on piirivalveameti jõuvarud idarajal kiiresti ammendatud.“

Soome piirivalvel on Vene piiril umbes 1500 töötajat. Teoorias on piirivalvureid umbes üks kilomeetri kohta. Kokku on töövahetuses aga vaid osa personalist. Lisaks sellele seovad Kagu-Soome suured piiripunktid palju personali.

Kostamovaara ei püüa olukorda ilustada, vaid kirjeldab Vene piiri kui väravat, kust inimesi võib Soome voolata palju ja üsna kergesti.

„Minu hinnangul on see väga suur väljakutse. Praegusel hetkel ei ole sisserände ulatus ehmatavalt suur, aga sellega on seotud laienemise risk. Siis on meie pikk idapiir värav, kust tulijaid mahub tulema, kui survet on,“ ütles Kostamovaara.

Soome piirivalveameti tegevus- ja majanduskava aastateks 2016-2019 kinnitab, et maismaapiir Venemaaga on tõesti värav, mis haigutab sadade kilomeetrite ulatuses sisserändajatele avatuna.

„Piirivalveameti majanduslikus kohanemiskavas kahandatakse piirivalvet idapiiril umbes 40% (v.a kagupiir). Idapiiri personaliressursid on piiratud kõige vältimatuma baaskontrolli järgi, kui kavandatud personalikärped on 2017. aastal tehtud. Piirivalves on muutumas väljakutseks olukorra äkiliste muutuste kontrolli all hoidmine pikka aega kestvates olukordades,“ öeldakse tegevuskavas.

Tegevuskavas hoiatatakse, et Soome on lausa Vene võimude armul: „Kärbete tagajärjel on Soome üha sõltuvam naaberriikide piirivõimude võimest ja tahtest hoida ära Soome suunduv ebaseaduslik riiki sisenemine.“

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ütles Lännen Mediale, et kaitsevägi on valmis andma ametialast abi, kui Soome siseneda üritavate inimeste vool maismaapiiril laiaks muutub.