Orpo arutas ebaseadusliku sisserände vastast tegevust teisipäeval Venemaa siseministri Vladimir Kolokoltseviga. Venemaalt on viimaste kuude jooksul ilma Schengeni viisata Soome tulnud tuhatkond inimest, vahendab Ilta-Sanomat.

Küsimusele, kas Venemaa kasutab ebaseaduslikke sisserändajaid hübriidsõja vahendina Soome vastu, vastas Orpo: „Ma ei saa seda teada ega saa selle üle hirmsasti arvamust avaldada.“

Ilta-Sanomat küsis, kuidas on võimalik, et üle Vene piiri tuleb ebaseaduslikke sisserändajaid.

„Tõstatasime selle asja ja tõime esile oma pettumuse, et olukord ei ole põhjapoolsetes piiripunktides rahuldav. Nüüd on tähtis, et Vene kolleeg ütles, et hakkame otsima lahendusi, millega saab leida olukorrale ühise lahenduse,“ keerutas Orpo.

Orpo ei osanud Ilta-Sanomatele öelda tähtaega, millal Vene piir pidama hakkab ja Venemaalt ei tule enam ebaseaduslikke sisserändajaid.

Samuti ei öelnud Orpo otse, kuidas võib Soome varjupaigataotlejaid Venemaale tagasi saata. Venemaa on näiteks Norrale teatanud, et Venemaalt Norrasse läinud varjupaigataotlejaid ta tagasi ei võta.

Orpo eitas, et tegemist oli vana nõukogudeaegse kussutamisega.

„Eilsel nõupidamisel oldi kussutamisest kaugel. Rääkisime otse asjast ja tõime esile probleemid, mida ühelt ja teiselt poolt näeme. See oli avatud ja selge arutelu, kui me leppisime kokku, et hakkame koos lahendust otsima,“ ütles Orpo. „Me peame kaitsma protsessi ennast ja peame püüdma ära hoida, et see asi liialt politiseeruks. Vaid otsitakse rahulikult lahendust. Aga küsimus ei ole selles, et Venemaa ja Soome vahel ei räägita asjadest nende õigete nimedega.“