„Me ei tule sellega toime!“ teatas Landshuti maavanem Peter Dreier telefonikõnes Merkelile 28. oktoobril, ammu enne ahistamisrünnakuid Kölnis, mis tõid Saksamaal pöörde avasüli vastuvõtmise kultuuri ja ka pagulaspoliitikasse, vahendab Die Welt.

Die Welti andmetel alustas veidi pärast kella kümmet neljapäeval Alam-Baierimaalt teed buss 51 põgenikuga. Süürlased kavatsetakse viia otse Berliini liidukantsleriametisse.

Dreier informeeris põgenikke selle kohta, mis nendega tehakse, ja väidetavalt polnud keegi sõidu vastu, kõik olevat bussis vabatahtlikult. Ka poliitikud võisid kaasa sõita ja sõnumi Merkelile isiklikult edasi anda.

Peaminister Seehofer püüdis sekkuda, kuid edutult.

Landshuti poliitikud on tigedad selle üle, et Berliinis ei mõisteta põgenike ja varjupaigataotlejate majutussüsteemi absoluutselt. „Need ütlevad, et nüüd ei tule ju neid enam nii palju, nüüd on probleem lahendatud,“ ütles Dreier. „Aga nad ei ole mõistnud, et tekib ummistus, kui põgenikud, kes on viimastel kuudel meie juurde tulnud, on endiselt siin.“ Dreieri jaoks on nüüd mõõt täis: mitte midagi ei juhtu, kui Merkel ise kriisi tunnetama ei hakka.

Asja taustal on ilmselt ka Baieri sotsiaalministri Emilia Mülleri sekkumine. Viimane ähvardas Dreierit õiguslike tagajärgedega. Dreier ei näe aga kuskil mingit seaduserikkumist ning ka bussisõitu finantseeritakse eraviisiliselt.

Die Welti andmetel ütles Dreier juba oktoobris telefoni teel Merkelile: „Kui Saksamaa võtab vastu miljon põgenikku, satub arvutuslikult minu kreisi 1800. Need võtan ma vastu, kõik ülejäänud saadan bussiga edasi Berliini kantsleriametisse.“

Merkel palus tookord, et Dreier võtaks enne ühendust tema büroojuhi Bernhard Kotschiga. „Seda ma kolmapäeval tegin,“ ütles Dreier, kelle sõnul Kotsch ei rõõmustanud ja nende telefonikõne kestis tund aega.