Oettingeri sõnul soovitab Euroopa Liit president Andrzej Dudal, kes pärineb võimuerakonna ridadest, seadust mitte allkirjastada ning asub jälgima Varssavi edasist tegevust, kirjutab ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Juhtiva PiS-i parlamendiliikmed esitasid sel nädalal meediaseaduse muutmise eelnõu. Ettepanekud esitanud seimiliige Ryszard Terlecki teatas otse, et valitsus soovib võtta Poola televisioonilt ja raadiolt õiguse valitsust kritiseerida. „Meediaseadusega tuleb tegeleda kiiresti, sest [avalik-õiguslik] meedia ei tohiks kogu aeg kritiseerida PiS-i valitsuse eelnõusid,” edastas Poola raadio Terlecki arusaama.

Ajalehe väitel tuleb teema arutlusele ka Euroopa Komisjoni järgmisel istungil 13. jaanuaril.

Uus ringhäälinguseadus näeb ette Poola avalik-õigusliku televisiooni (TVP) ja Poola Raadio (Polskie Radio) juhatuste ja järelevalvenõukogude liikmete volituste enneaegse lõppemise.

Lisaks sellele hakkab seadusemuudatuste järgi juhatuste ja järelevalvenõukogude liikmeid kinnitama rahandusminister.

Poola avalik-õigusliku televisiooni juhtkond astus protestiks valitseva Seaduse ja Õigluse partei seimis ja senatis vastu võetud uue ringhäälinguseaduse vastu laupäeval ametist tagasi. Ametist lahkusid ühiselt telekanalite TVP1, TVP2 ja TVP Kultura juhid ning televisiooni informatsiooniagentuuri direktor.