Põhja prefektuuri operatiivjuhi Raavo Järva Suur sõnul oli osa väljakutseid seotud alkoholi liigtarvitamisest tekkinud konfliktide lahendamisega, kolme pühadepäeva peale registreeriti kokku 147 lähisuhtevägivalla juhtumit ehk politsei reageeris ööpäevas keskmiselt 50 sellisele sündmusele, kus pereliikmed üksteise peal vägivallatsesid.

"Iga vägivallajuhtum on liiast ja kogemus näitab, et vägivallatsemisele annab tihti hoogu juurde alkohol, mille tarbimisega liialdatakse ning mille käigus tekivad lahkhelid ja vaidlused, mis päädivad kahjuks sageli füüsilise vägivallaga," rääkis Järva Delfile.

Tõsisematest juhtumitest võib esile tuua laupäeval Tallinnas Pärnu maanteel aset leidnud pussitamise, millega tekitati raskeid kehavigastusi 33-aastasele mehele. Politsei reageeris suurte jõududega ja sündmuskohal peeti kahtlustatavana kinni 27-aastane mees. Alustatud on kriminaalmenetlus raske tervisekahjustuse tekitamises.

Eile varahommikul sai politsei aga teate, et Tartu linnas Toomemäe nõlvalt on leitud meesterahva surnukeha. Esialgsetel andmetel läksid kaks seltskonda omavahel kaklema, mille käigus sai 45-aastane mees surmavaid vigastusi. Alustatud on kriminaalmenetlus tapmist käsitleva paragrahvi alusel.

Operatiivjuhi sõnutsi tegi akohol endiselt muret ka liikluses - kokku peeti kolme päeva jooksul kinni 66 alkoholi tarvitanud ja kolm narkojoobekahtlusega sõidukijuhti. Üle Eesti toimus kaheksa inimkannatanutega liiklusõnnetust, milles sai viga 13 inimest.

"Eile Tallinnas korraldatud puhumisreidi tulemusel pidasid korrakaitsjad kinni 10 juhti, kes olid tarvitanud alkoholi ega oleks tohtinud autot juhtida. Paljude kinnipeetud inimeste selgitus oli, et nad olid möödunud päeval alkoholi küll tarbinud, kuid eeldasid, et sõitmise ajaks on selle mõju kadunud. Kindlasti ei ole ükski selline põhjendus õigustuseks ning enne sõitma minekut tuleb veenduda, et tervislik seisund seda siiski võimaldab. Raske on mõista neid inimesi, kes ikka ja jälle napistanud peaga autorooli istuvad, seda enam olukorras, kus igapäevaselt räägime neist traagilistest tagajärgedest, mida purjus inimeste tegutsemine liikluses endaga kaasa toob," rääkis Järva.

Raskematest liiklusõnnetustest võib välja tuua Tallinn-Narva maantee 198. kilomeetril eile kella 14.40 paiku juhtunud ahelavarii, kus põrkasid kokku neli sõiduautot. Kolmele reisijale andis kiirabi esmaabi kohapeal, üks inimene viidi haiglasse tervisekontrolli. Esialgsetel andmetel võisid liiklusõnnetuse põhjustada muutunud ilmastikuoludest ja järsku saabunud miinuskraadidest tingitud väga libedad teeolud. Seetõttu tuletab politsei meelde, et sõidukijuhid peavad valima ilmastikutingimustele vastava sõidukiiruse ja hoidma pikivahet, et jääks maksimaalselt aega reageerida teiste sõidukite manöövritele.

Sel aastal on politsei pidanud kinni üle 7700 alkoholi tarvitanud juhti. Joobes juhi süül on 128 liiklusõnnetuse tagajärjel hukkunud 14 ja saanud viga 170 inimest.

Aastavahetuse eel kutsub inimesi üles mõistlikkusele ja hoolivusele. Kuna pühade sisse jääb pikk nädalavahetus, oodata on pikemaid sõite ning pidustusi, mille sekka kuulub ka alkoholi tarvitamine, siis loodavad korrakaitsjad siiralt, et kõigi liiklejate teekond möödub sekeldusteta ning peomeeleolus inimesed ei saada korda rumalusi ega sea ülemeeliku ja mõtlemata tegutsemisega ohtu ei enda ega teiste tervist või elu. Kindlasti ei tohi ükski sõber ega lähedane lubada rooli napsitanud juhti, alkoholi pakkuvate ürituste väisamisel on mõistlikum kasutada kas ühistransporti või taksot.