Meeleavalduse põhjuseks oli eelmisel ööl Jardins de l’Empereuri nimelises probleemses linnaosas toimunud rünnak päästeauto ja politseinike vastu, mida aseprefekt François Lalanne nimetas "lõksumeelitamiseks".

Päästeautot loobiti ja purunenud esiklaas vigastas tõsiselt kahte päästjat. Rünnati ka sündmuskohal rahu taastamiseks sekkunud politseinikku, kes sai kergemalt vigastada.

Üks päästja kirjeldas, kuidas ründajad üritasid tungida päästeautosse ja päästjad üritasid seda takistada, uksi kõvasti kinni hoides, eriti kuna päästeautos oli ka üks naine. "Lükkasin naise taha ja hoidsin uksest kõvasti kinni. Sel hetkel saingi vigastada," ütles päästja.

Öise rünnaku vastu protesteerimiseks kogunes eile umbes 600 inimest prefektuuri ette meelt avaldama. Mõned neist tegid ettepaneku minna linnaossa, kus toimus rünnak päästjate vastu. Kokku läks umbes 500-600 meeleavaldajat sinna linnaossa kohalikega arveid õiendama.

Meeleavaldajad karjusid "araablased välja" ja "see on meie kodu" ja üritasid hoolimata suurest hulgast politseinikest üles leida öise rünnaku korraldajaid. Kohalikud jäid oma kodudesse, meeleavaldajad hakkasid aga purustama majade klaasist välisuksi, postkaste, pargitud autode esiklaase ja ühe läheduses oleva kebabikoha väliterassi.

Rünnakute käigus tungis mitu inimest ka kohalikku moslemite palvesaali, mis laastati ja kust leitud koraane üritati tänaval põlema panna, kuigi see õnnestus vaid väga osaliselt. "50 palveraamatut visati tänavale, aga vaid mõned leheküljed hävisid," rääkis Lalanne.

Märatsemine linnaosas lõppes eile õhtul umbes kell üheksa.

Ajaccio linnapea Laurent Marcangeli ütles, et pinge on linnas viimastel kuudel selgelt kasvanud ja toimunu teda ei üllatanud. Jardins de l’Empereur on tema sõnul Prantsusmaale tüüpiline probleemne linnaosa, mida asustavad peamiselt immigrandid ja nende järeltulijad, kus valitseb kõrge tööpuudus, narkokaubandus ja islamiradikalism. Seda linnaosa teenindanud bussiliin ei sõida enam sealt läbi, sest busse loobiti seal kividega.

Prantsusmaa võimud on hukka mõistnud nii päästjate ründamise kui ka sellele järgnenud palvesaali rüüstamise.