Perearsti nõuandetelefon 1220 on pakkunud abivajajatele nõu juba 10 aastat (üle 2 miljoni kõne) ning selle pikaajalise kogemuse põhjal saame küll juba üsna kindlalt väita, et pühade ajal, olgu see siis jõulud või jaanid, kiputakse enim patustama liigse söömise ja napsutamisega.

Rasvane toit, rohke alkohol ja suured toiduportsjonid võivad ka tugevama organismi kõrvetiste ja puhitustega kreeni viia. Mõistlik oleks küllusliku laua ääres kõige pakutavaga piiri pidada, aga kui ikka ilmneb, et see hästi ei õnnestunud, siis võiks rohukapis juba eelnevalt varuks olla apteegi käsimüügist ostetud abilised kõrvetiste ja muude seedemurede leevendamiseks. Piima ei maksa kõrvetiste puhul juua, isegi kui see tundub korraks olukorda leevendavat.

Ka alkoholi võiks jõululauas suhtuda austusega ja sellest pigem viisakalt keelduda. Kui kohe kuidagi ei õnnestu peolauas kangemaid jooke vältida siis võiks meeles pidada, et napsuklaasi tõstmise vahele tuleks rohkesti vett või mahla tarbida, sest alkoholi tarvitamisest tekkinud vedelikukaotus võib panna veel rohkem vägijoogiga patustama. Ka enne magamaminekut võiks klaasitäie või paar vett ära juua, et hommik pohmelliga ei ehmataks.

Pühade ajal on 1220 nõuandetelefonil vastamas tavapärasest suuremas koosseisus arste ja õdesid, sest lisaks pidustustega seotud kergematele sissesöödud ja -joodud hädadele, helistatakse pea- ja kõhuvalude, erinevate traumade, vererõhu ja hingamisteedega seotud krooniliste haiguste pärast. Kui pühade ajale satub ka viiruste leviku tippaeg – on nõuandetelefoni arstidel ja õdedel tööd palju. Tasub varuda kannatust, kui koheselt telefonile ei vastata ja proovida helistada veidi aja pärast uuesti. 1220 kõnekeskus jagab muresolijate kõned kenasti selliselt ära, et üle mõne minuti oodata ei tule.

Viimaste aastate trendiks on veeta jõulupuhkus mõnes välisriigis. Ka siis ei jää abi tervismure korral saamata – välisriigist helistades tuleb lauanumbri ette valida Eesti suunakood : +372 634 66 30.

Enne nõuandetelefonile helistamist tasuks ära teha mõned toimingud, mis aitaksid nõustajal teid paremini mõista ning õigesti nõu anda:

- Pane ka paber ja pliiats telefoni kõrvale valmis, et saaksid kiiresti kirja panna olulise info;
- Vajadusel mõõda vererõhk (ja pulsisagedus) ja pane paberile kirja;
- Kraadi ennast või abivajajat, kelle pärast helistad, et nõustajal oleks hõlpsam nõu anda (eriti oluline väikelaste puhul);
- Vaata järele, milliseid ravimeid sa võtad, pane need telefoni kõrvale valmis, et nõustaja saaks vajadusel küsida nende toimeaine kohta;

Arstliku pereneõuandla nõuandetelefoni 1220 sõbralik meeskond soovib Delfi lugejatele rahulikku ohutut ja tervislikku aasta lõppu!