Göteborgi esimese astme kohus mõistis mehed süüdi kahe vangi kaelte läbilõikamises osalemise eest Süürias, vahendab Yle Uutiset.

„Ma loodan, et see saadab sõnumi, et välismaal toime pandud kuritegude eest võib saada Rootsis süüdistuse ja kohtuotsuse. See on tähtis sõnum,“ ütles prokurör Agneta Hildning Qvarström ajalehele Aftonbladet.

Süüdistaja käsutuses olnud tähtsaimad tõendid on olnud videofilmid, mille politsei leidis ühe mehe kodust. Videos on näha, kuidas kaks meest hukatakse nende kõride läbilõikamise teel. Filme näidati ka kohtus.

Prokuröri sõnul on mehed võimalik videos ära tunda, kuigi nad kannavad maske. Hukkamist ei vii nad läbi ise, kuid osalevad selles aktiivselt.

Mõrvad leidsid aset 2013. aastal Aleppos. Üks süüdimõistetutest on 30-aastane ja ta on üles kasvanud Göteborgis. Ta on politseile varem teada, kuid ei ole varem süüdi mõistetud terrorismikuritegudes. Ta tunnistab, et on olnud Süürias, kuid väidab, et ei ole osalenud lahingutegevuses.

Teine süüdimõistetu on 32-aastane. Teda ei ole saadud üle kuulata, sest ta on raskelt haavatud. Ta on olnud kodusel ravil, kuid pärast kohtuotsuse tegemist on ta vahi alla võetud.

Mõlemad mehed kavatsevad kohtuotsuse edasi kaevata.