2011. aastal mõistis Prantsuse kohus süüdi lapsevanemad, kelle 11-kuune tütar Louise suri vegandieedi tagajärejel vitamiinipuudusse. Juhtumist kirjutasid mitmed Prantsuse ja Briti ajalehed, sh The Guardian. Louise’i vanemad Sergine ja Joel Le Moaligou on mõlemad veganid, kes kohtus tunnistasid, et loobusid loomsest toidust pärast seda, kui nägid telekast saadet, milles kirjeldati lehmade tapmist. Sergine pidas vegandieeti ka raseduse ajal ning hiljem, rinnaga toitmise ajal. Nii ei saanud beebi Louise, kelleleni anti kuni surmani 11 kuu vanuses üksnes rinnapiima, ema piimast kätte vajalikke vitamiine, sest ka emal endal ei olnud neid. Laps kuhtus. Vanemad ei saanud oma teguviisi ohtlikkusest kaua aru ning kiirabi kutsusid alles siis, kui oli juba liiga hilja. Arstide saabudes oli Louise surnud. Lahkamine näitas, et 11-kuune Louise suri A ja B12 vitamiinide puudusest ja oli ka alatoitunud. Surres kaalus ta vaid 5,7 kilo, kuigi tema vanused lapsed peaks keskmiselt kaaluma vähemalt kaheksa kilo. Hiljem selgus, et kaks kuud enne beebi Louise’i surma oli laps põdenud bronhiiti ja vanemad käisid temaga arsti juures. Arst soovis beebi hospitaliseerimist, kui nägi, et lisaks bronhiidile on laps ka väga kõhn. Vanemad keeldusid sellest ja eelistasid alternatiivravi praktikaid, mh tegid bronhiidi vastu kapsalehekompresse. Järgmine kokkupuude meditsiiniga tuli juba paraku liiga hilja ja Louise suri.

Abielupaari Le Moaligous’sid kohtus esindanud advokaat Patrick Quenel rääkis Prantsuse meediale kohtuprotsessi järel, et Sergine ja Joel tunnistasid end beebi Louise’i surmas süüdi, kuid jäävad ise oma senistele veendumustele truuks ning jätkavad vegandieeti.

Joel ja Sergine mõisteti süüdi Prantsuse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb surma põhjustamist hooletuse ning toiduta jätmise tõttu. Karistus selle eest on kuni 30aastane vangistus. Advokaadi andmetel oli abielupaar Le Moaligou juhtum maailma esimene vegandieediga seotud süüdimõistmine.

Teine vegandieediga seotud süüdimõistv kohtuotsus järgnes samal, 2011. aastal USA-s. USA-s Atlanta kohus mõistis süüdi vanemad, kes oma last vegandieedil pidades ta sisuliselt surnuks näljutasid. Kuuenädalane Crown Shakur kaalus 2004. aastal surres vaid poolteist kilo. Tema vanemad, Jade Sanders ja Lamont Thomas mõisteti süüdi julmuses lapse vastu ja tahtmatus tapmises. „Ükskõik kui palju nad ka ütlevad „me oleme veganid, me oleme taimetoitlased“, siis see ei ole siin asjakohane. See laps suri, sest teda ei toidetud. Punkt,“ ütles protsessi prokurör Chuck Boring kohtus esinedes.

Vastsündinule ei antud rinnapiima ega rinnapiimaasendajat, vanemad jootsid talle üksnes sojavedelikku ning õunamahla. Juhtumit kommenteerinud toitumisteadlased märkisid, et beebi surm ei olnud siiski nii palju seotud veganlusega kui lihtsalt näljaga, kuid samas uskusid tema vanemad siiski, et toidavad last vegandieedi järgi ning õigesti ja küllaldaselt. Nad ei olnud pahatahtlikud, kuid jätsid lapse hooletusse ka siis, kui märkasid, et temaga on midagi valesti. „Minu jaoks on oluline see, et isegi kui vanemad ei teadnud, kuidas imikut toita, oleks nad saanud abi küsida arstidelt või õdedelt,“ ütles lastearst dr Ida Rubin New York Times’ile.

Paljud USA toitumisteadlased on seisukohal, et vegandieet võib olla inimesele sobiv, kuni see sisaldab piisavalt proteiine, kaltsiumi ja D ning B12 vitamiine. Laste puhul võib sellise mitmekesisuse tagamine olla keeruline. „Kui eemaldada menüüst mõni toiduaine, siis langeb selle suurem koormus teistele toiduainetele. Ma soovitan vegan vanematel olla laste puhul paindlikud. Olgu toitumisfilosoofia laste toiduainete vajaduse järel siiski teisel kohal, kuni nad on vanemad ja oskavad enda eest ise otsustada,“ ütles USA Rose R. Kennedy nimelise New Yorgi toitumiskliiniku toitumisteadlane Keith Ayoob NYT-ile.

Esimesed veganitega seotud kohtuprotsessid olid siiski varem kui 2011. aastal. Näiteks 2008. aastal menetles Arizona kohus juhtumit, kus veganist isa pealesurutud vegantoitumine kahjustas kolme lapse tervist.
Kohtuprotsessil ilmnes, et 2005. aasta aprillis kutsus Arizona pereisa Blair Parker kiirabi, kuna tema kolmeaastasel tütrel olid krambid. Arstid avastasid, et laps oli kõhetu ja kaalus oluliselt vähem kui tema vanuses peaks. Meedikud küsisid seejärel luba läbi vaadata ka Parkeri ülejäänud kaks last –9-aastase poja ja 11-aastase tütre. Selgus, et mõlemad lapsed on arengus maha jäänud. 11-aastane laps kaalus sama palju, kui peaks kaaluma keskmine viieaastane laps. 9-aastane poiss oli napilt kolmeaastase lapse kaalus. Lähemal uurimisel selgus, et Blair Parker järgis koos oma naise Kimu Parkeriga vegandieeti, mida nad ekslikult pidasid piisavaks ka lastele. Nad olid toidust välja jätnud kõik loomse, sh ka piimatooted.

Blair Parkerit süüdistati Arizona osariigi seaduste kohaselt laste väärkohtlemises, milles süüdimõistmisel ja raskendavate asjaolude rakendumisel oleks teda oodanud kuni 16 aasta pikkune vanglakaristus. Kimu Parkerit süüdistati laste tahtlikus väärkohtlemises. Kohus otsustas, et Blair Parker pääseb tingimisi karistusega, Kimule mõisteti 30-aastane vanglakaristus. Kohus selgitas, et kuigi Parkerid olid lähedal oma laste surnuksnäljutamisele, siis hoolisid nad siiski oma lastest ja allutasid nad rangele vegandieedile teadmatusest.

Asenduskodudesse antud lapsed tervenesid hiljem, kuigi jäid hoolikalt jälgitud ja tasakaalustatud taimtoidulisele dieedile.