Eelmisel nädalal oli gümnaasiumites koolivaheaeg, mistõttu tekkis küsimus, kus alaealised suitsetajad tabati. Mupo avalike suhete peaspetsialist Meeli Hunt selgitas Delfile, et enamik alaealisi tabati kutsekoolide juures, kus vahetundide ajal ja pärast kooli kambakesi välja suitsetama kogunetakse. „Gümnaasiumide juures tabatakse neid suhteliselt vähe,“ märkis ta.

„Kutsekoolide juures on see suisa massiline. Näiteks transpordikooli juures ei viitsita isegi kooli territooriumilt ära minna. Lasnamäel teeninduskoolis on see samuti lausa massiline, väga palju kaebusi on tulnud möödujatelt ja bussipeatuses ootajatelt, sest suitsetajad reostavad ka ümbruse ära,“ rääkis Hunt.

Mupo heakorra ja noorsootöö sektor on Hundi sõnul märganud, et suur alaealiste suitsetamise laine kestab septembrist jõuludeni, pärast mida saavad noortele reeglid selgeks ja mõned ka täisealiseks. „See kordub igal sügisel: kui kooliaasta toob uued inimesed, siis see probleem on üleval, kevadel juba vaikselt vaibub maha.“

Heakorra- ja noorsootöö sektori juhtivinspektori Kätlin Müürsepa sõnul teavad paljud noored küll tubakatoodete tarvitamise keelust, kuid e-sigareti keelu kohta kehitatakse vaid üllatunult õlgu. Septembrist kuni tänaseni on alaealistelt hoiule võetud seitse e-sigaretti, millest ühele on lapsevanem järele tulnud.

„Ühel korral kuulus aga e-sigaret hoopis täisealisele sõbrale, kes avaldas soovi sellele järele tulla. Telefonivestluses sai aga püstitatud küsimus, et kuidas sattus keelatud asi alaealise kätte, ja öeldi, et ilmselt tuleb täisealine selle eest vastutusele võtta. Sellest sõbrast pole siiani midagi kuulda,“ sõnas Müürsepp.

Alaealist suitsetajat (suitsetagu ta tubakat või e-sigaretti) karistatakse rahatrahviga kuni kümme trahviühikut ehk 40 eurot. Kui noor tabatakse suitsetamas keelatud kohas, näiteks kooli territooriumil, siis karistatakse teda rahatrahviga kuni 20 trahviühikut ehk 80 eurot.

Täisealist, kes alaealisele tubakatoote või sellele sarnaneva toote on ostnud või andnud, karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut ehk 400 eurot.