Kogu 2014. aasta jooksul läbis Norra Storskogi piiripunkti vaid seitse varjupaigataotlejat. Ainuüksi 2015. aasta oktoobris on neid aga olnud 1100. Neid on Iraagist, Afganistanist ja Liibanonist, kuid enamik on Süüriast, vahendab BBC News.

Jalgratast vajavad asüülitaotlejad seetõttu, et Vene võimud ei luba piiri jalgsi ületada. Norra seaduse järgi on aga ebaseaduslik tuua inimesi autoga riiki ilma vajalike dokumentideta.

Alžeerlane Fahed rääkis BBC-le, et maksis Murmanskis jalgratta eest 200 dollarit. Hinna sees oli ka taksosõit piiripunkti. Oma värske ostuga väntas ta vaid 120 meetrit läbi eikellegimaa Venemaa ja Norra vahel.

Kõik varjupaigataotlejad majutatakse Norras ajutiselt lähedalasuvasse Kirkenesi väikelinna, kuhu ehitatakse kiiruga uut vastuvõtukeskust veel 500 inimesele.

Varjupaigataotlejad viiakse piirilt Kirkenesi bussiga ja jalgrattad jäävad piiripunkti juurde hunnikusse.

Enamik neist on laste jalgrattad. Paljud on tuttuued, raam alles kilesse mässitud. Iga 2-3 päeva tagant korjatakse jalgrattad kokku, viiakse minema ja purustatakse. Norra standardite järgi ei ole need kasutamiskõlblikud.