Otsustati kindlustada Kreeka piire ning suurendada põgenike vastuvõtuvõimekust Kreekas ja kogu Balkani migratsiooniteel, et anda enne talve saabumist peavarju veel 100 000 inimesele, vahendab Associated Press.

Veel otsustati laiendada piirioperatsioone ning kasutada täielikult ära biomeetrilisi andmeid nagu sõrmejälgi põgenike registreerimisel ja sõelumisel enne neile varjupaiga andmise otsustamist.

„Viivitamatu kohustus on anda peavarju,“ ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker pärast 11 riigijuhi minitippkohtumist Brüsselis. „Ei saa olla, et inimesed jäetakse 2015. aastal Euroopas iseenese hooleks põldudele magama.“

Alates septembri keskpaigast on Balkani läbinud ligi 250 000 inimest.

„See on üks suuremaid lakmusteste, millega Euroopa on kunagi silmitsi seisnud,“ ütles Saksamaa liidukantsler Angela Merkel pärast tippkohtumist. „Euroopa peab näitama, et on väärtuste ja solidaarsuse kontinent.“

Sloveenia peaminister Miro Cerar ütles aga, et kui lähipäevadel ja –nädalatel lahendust ei leita, hakkab Euroopa tervikuna lagunema.

„Me peame minema lõunasse ja kaitsma Kreeka piire, kui nad ei ole võimelised seda tegema,“ ütles Ungari peaminister Viktor Orbán, kes kuulutas, et osales tippkohtumisel „vaatlejana“, sest Ungari ei ole piiride sulgemise tõttu enam migratsiooniteel.

Paljude sõnul ei saa aga midagi ära teha ilma Türgita, kes kohtumisel ei osalenud.

„Sellega tuleb tegelda Türgis ja Kreekas ja see on lihtsalt kena pühapäevaõhtune jutuajamine,“ ütles Horvaatia peaminister Zoran Milanović.