Kiirgusohutuskeskuse katusel asuv mõõtmisjaam tuvastas 5.-6. oktoobril võetud proovides normaalsest kõrvale kalduva koguse mangaani (Mn-54), koobaltit (Co-60) ja tseesiumi (Cs-134 ja Cs-137), vahendab ajaleht Helsingin Sanomat.

Soome kiirgusohutuskeskuse juht Tarja K. Ikäheimonen ütles, et tuvastatud radioaktiivsed ained viitavad sellele, et need on pärit reaktorist.

„Kogused on väga väikesed, aga kuskilt on midagi välja paiskunud veidi rohkem kui tavaliselt,“ ütles Ikäheimonen. „Tundub nii, et see on reaktorist pärit radioaktiivsus, aga kindlad me ei ole, sest allika kohta ei ole vähemalt seni midagi teada.“

Päeval kui ained tuvastati, oli selle kuupäeva kohta tavalisest külmem ja tuul puhus põhjakirdest. Selles suunas on Soome naabruses vaid üks tuumajaam, mis asub Venemaa Koola poolsaarel. Sealne vanim reaktor võeti kasutusele juba 1973. aastal.

Kui radioaktiivsed ained oleksid pärit Soome tuumajaamast, teataks seda Ikäheimoneni sõnul kindlasti. Olkiluoto ja Loviisa lähedal asuvad õhukogujad tuvastaksid sealt levinud radioaktiivsuse.

Soome kiirgusohutuskeskusel on lisaks Helsingile mõõtejaamu veel Kotkas, Kajaanis, Rovaniemis, Imatras, Jyväskyläs, Sodankyläs ja Ivalos. Kõiki nende võetud proove pole jõutud veel analüüsida.

Teised Põhjamaad ei ole Ikäheimoneni sõnul vähemalt seni midagi märganud.

Värske avastus on erandlik. Tavaliselt tuvastatakse Helsingi õhus väga väikeseid koguseid tseesium-137, kui maast tõuseb õhku tolmu. See on pärit Tšernobõli katastroofi ajast.