President Vladimir Putin kinnitas seadusandluses muudatused, mis võimaldavad Venemaal naasta GTO-programmi juurde, mis seati sisse 1931. aastal ja eksisteeris kuni NSV Liidu kokkuvarisemiseni 1991. aastal, vahendas Ilta-Sanomat.

GTO on vene keeles lühend üleliidulise kehakultuurikompleksi motost "Valmis tööks ja NSV Liidu kaitseks", mis eesti keeles on lühendatult VTK. See on patriootlik treeningprogramm, mille eesmärk on suurendada ja testida elanikkonna "kehalist valmisolekut". Jossif Stalini ajal oli programm Nõukogude Liidus üks märk sellest, et riik valmistus 1930-ndate alguses võimalikuks sõjaks.

Venemaa uus GTO programm on suunatud kõigile 6–70-aastastele venelastele. Treeningu eesmärk on tõsta elanikkonna üldist heaolu ja töövõimet, kuid ka sõjalist mõõdet ei välistata. "Oleme otsustanud säilitada programmi vana nime: "Valmis tööks ja kaitseks!" See teeb au rahvusliku ajaloo traditsioonidele," põhjendas Putin seaduseelnõu ajalehes gazeta.ru.

Programmiga tehakse algust järgisel aastal kõigis Venemaa algkoolides. 2017. aastal liituvad õpilased, üliõpilased ja noored töötajad ning alates 2018. aastast puudutab programm kogu elanikkonda.

GTO programmil on ette nähtud kolm erinevat sooritusklassi, mis võimaldavad inimeste üldist seisundit hinnata. Venemaa spordiministeerium on ette öelnud üldised standardid, kuidas kodanikud proovile pannakse ja millised tulemused on vaja igas vanuserühmas saavutada.

Vene valitsus on programmi rakendamiseks eraldanud 1,2 miljardit rubla ehk umbes 16 miljonit eurot. Edaspidi peab Venemaa valitsus olema valmis esitama presidendile GTO aastaaruande, milles tuuakse välja, kuidas GTO on edenenud ja milline on "füüsilise valmisoleku" tase.

Gazeta.ru viitab, et uus seadus on järjekordne tõestus sellest, et Venemaa on naasmas Nõukogude Liitu. "Meil on taas vastasseis Läänega, oleme lähenemas toidupuudusele ja elame praktiliselt TV-propaganda tingimustes. GTO programmi juurde naasmine on veel üks sümptom tagasipöördumisest nõukogude aega," kirjutas ajakirjanik Artur Gromov.

Augusti lõpus tehti Vene meedias suur spektaakel sellest, kuidas Venemaa president Vladimir Putin ja peaminister Dmitri Medvedev Musta mere ääres asuvas Sotši residentsis jõusaalis trenni käisid tegemas. Uue seaduse valguses saab öelda, et nad olid agarad eeskujud.