Norra kaitseminister Ine Eriksen Søreide, kes jälgis USA Texase osariigis Fort Worthis Lockheedi tehases Norra esimese F-35 esitlemist, ütles Reutersile, et Norra on mures Venemaa ilmselge jõuprojektsiooni üle Läänemere piirkonnas, kus Vene sõjalised lennud lisandusid 2014. aastal võrreldes eelnenud aastaga kolm korda.

Norralaste monitooring on näidanud viimastel kuudel Venemaa ühe komplekssemaid ja pikemaid lende ja korduvaid reeglite rikkumisi rahvusvahelises õhuruumis.

Søreide sõnul hoiab Norra Venemaa tegevusel hoolikalt silma peal ning on mures, et Venemaa tegevus võib tahtmatult valla päästa potentsiaalse konflikti.

Norra peaks oma esimesed F-35-d kätte saama 2017. aastal, et alustada väljaõpet, ning esialgne opereerimisvõime loodetakse saavutada 2019. aastal.

Søreide sõnul annavad uued lennukid Norrale uue võime vältida radareid ning võime avastada potentsiaalseid ohte kaugemalt ja suurema täpsusega.

Norra riigikaitseülem admiral Haakon Bruun-Hanssen ütles Reutersile, et Venemaa on lisanud ka allveelaevade tegevust Arktikas.

Bruun-Hansseni sõnul on keeruline rääkida üksikasjadest ilma salastatud materjalidesse sukeldumata, kuid Läänemere piirkonnas lendavate Vene hävituslennukitega ühinevad tihti tankurlennukid, juhtimis- ja kontrolllennukid ning luurelennukid.

„Nad kasutavad taktikaliselt koos erinevat tüüpi lennukeid, nii et nad on võimelised suurendama on lennuulatust. Nad on võimalised kasutama oma relvasüsteeme paremini kui me oleme varem näinud,“ ütles Norra admiral. „Nad opereerivad oma lennukitega viisil, mille puhul kasutatakse kaugmaarelvi väga sarnaselt taktikaga, mis meil on olnud läänes.“