„Kui meie oleme julged ja mõnikord eeskuju näitame, muutub tõenäolisemaks, et me leiame üleeuroopalise lahenduse,“ ütles Merkel parlamendis eelarvedebati käigus esinedes, vahendab ajaleht Bild.

Kuni 800 000 pagulase vastuvõtt on Merkeli sõnul Saksamaa jaoks suur väljakutse, millega Saksamaa aga hakkama saada suudab. Merkel toonitas, et majandus, tööturg ja rahandus on heas seisus.

Merkel kutsus tungivalt üles Saksamaale jäämise õigusega pagulasi ühiskonda lõimima. „Me peame õppima 1960. aastate kogemustest, kui me võõrtöölisi enda juurde kutsusime, ning andma integratsioonile algusest peale kõrgeima prioriteedi,“ ütles Merkel.

Saksamaa peab Merkeli sõnul olema sinna tulevatele inimestele mõistliku elu võimaldamise eeskuju. „Kui me seda hästi teeme, toob see kaasa rohkem võimalusi kui riske,“ ütles Merkel. Abi saksa keele õppimisel ja kiire tööle saamine on sealjuures kesksel kohal.

Samamoodi on Merkeli sõnul selge, et tagasi lükatud asüülitaotlejad tuleb tagasi saata.

Kõige karmimalt mõistis Merkel hukka võõraviha ja vägivaldsete paremäärmuslaste rünnakud.

Merkel kinnitas kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide kohust asüülitaotlejaid ja kodusõjapõgenikke vastu võtta: „Kui Euroopa pagulasküsimuses läbi kukub, läheb kaduma ühtse Euroopa otsustav alusimpulss, nimelt lähedane side universaalsete inimõigustega.“

Jaga
Kommentaarid