Siseminister Hanno Pevkuri sõnul arutas valitsus pagulastega seonduvat 6. augustil. "Lepiti kokku konkreetsetes tegevustes ja muuhulgas ka selles, et justiitsministeerium analüüsib põhjalikult Euroopa riikide praktikat õigusruumi korrastamisel. Kui vastav analüüs valmis, saab hakata arutama ka võimalikke seadusmuudatusi."

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul peab keeleõpe olema kohustuslik, kuna keeleoskus on ühiskonnas osalemise eeldus ja ilma selleta pole võimalik tööellu lülituda. "Eeldame, et keeleõppe vajadus võetakse omaks juba enne Eestisse saabumist. Koos keelega omandatakse Eesti riigi toimimise alused."

Sotsiaaldemokraadi ja europarlamendi saadiku Marju Lauristini sõnul ei saa me nõuda kohustuslikku keeleõpet ilma loomata selleks vajalikke võimekusi. "Eesti keele selgeks saamine on nii meie kui ka pagulaste huvi, kuid sotsiaalministeeriumil koos haridusministeeriumiga on kohustus leida või välja õpetada piisav hulk inimesi, kes oskavad pagulastele keelt õpetada."

Lauristin lisas, et teiste riikide kogemus näitab, et efektiivseks keeleõppeks pole vajalik kena klassiruum, vaid töökoht. Just praktilise tööga omandab inimene kõige paremini ka igapäevase keeleoskuse.

"Vajame kiiresti kultuurilise ja sotsiaalse kohanemisõppe tugiprogrammi, mis aitab meile kaugest kultuurist tulnud pagulastel kohaneda Eesti eluga. 8- 12 tunnist ingliskeelsest koolitusest Eesti kultuurist on selgelt vähe! Määravad on vastava väljaõppega tugiisikud, kes suudavad olla sillaks eesti ühiskonda sisenemisel," sõnas Lauristin.

Riigikogu väliskomisjoni aseesimehe Enn Eesmaa sõnul peaks keeleõpe olema tungivalt soovitatav, sest see oskus võimaldab kiiremini tööd leida ja Eestiga kohaneda. "Kindlasti tuleks pagulastele õpetada miinimumtasemel suhtlemisoskusi. Paljud meile teistel põhjustel elama asunuist on eesti keele ära õppinud ning saavad suurepäraselt hakkama. Küsimus ongi selles, kas meile tullakse selleks, et jääda või kujuneb Eestist vaid turvaline vahepeatus mugavamatesse ja rikkamatesse riikidesse rändamisel."

IRL esimees Margus Tsahkna ütles möödunud nädalal, et Eesti peaks keelama nägu katva riietuse, samuti peaks olema eesti keele õpe pagulastele kohustuslik.