Peaminister David Cameroni juhitav valitsus avalikustas eile parlamendi ees oma valimistejärgse eelarve. Selle sees oli terve rida sotsiaaltoetuste süsteemis tehtavaid kärpeid. Kõige rohkem pälvis neist tähelepanu otsus piirata lähemas tulevikus otsustavalt lastetoetuste väljamaksmist.

Vastava kava tegi avalikuks eile parlamendi eest eelarvet tutvustanud rahandusminister George Osborne.

Praegune süsteem näeb ette, et iga täiendav laps toob perre kuni 2780 naela aastas (ca 3900 eurot). See pole kivisse raiutud summa ja sõltub lapsevanemate sissetulekutest – suuremate sissetulekute korral võib toetus ka väiksem olla.

Põhjendades lastetoetuste piiramise kava rõhutas Osborne just tõika, et hetkel kehtiva süsteemi tõttu saavad tööd rabavad paljulapseliste perede vanemad vähem lastetoetusi kui need, kes ei käi tööl ning korjavad seetõttu pere elatamiseks lihtsalt laste toetusraha.

„Perede toetamine on tähtis, kuid sama tähtis on käituda õiglaselt paljude töötavate perede suhtes, kelle eelarved ei kasva sugugi nii suurte summade võrra rohkemate laste muretsemise korral,“ rääkis Osborne.
„Tulevikus piirame lastetoetused kahele lapsele. Pered, kuhu sünnib peale 2017. aasta aprilli kolmas või enam laps, ei saa enam toetust sellele lapsele,“ teatas Osborne.

Küll jääb alles peredele universaalne väike lastetoetus, mis on sarnane Eestis kehtiva süsteemiga. Selle alusel makstakse vaatamata laste hulgale ühele vanemale esimese lapse kohta 82 naela (115 eurot) kuus. Iga järgmise lapse pealt 55 naela (77 eurot) kuus.