ISISe teade kinnitab 21. juunil sotsiaalmeedias levima hakanud helisalvestisi, milles Dagestani, Tšetšeenia, Ingušeetia, Kabarda, Balkaaria ja Karatšai islamistid vannuvad truudust ISISe juhile Abu Bakr al-Baghdadi’le. Nimetatud kuuest piirkonnast neli kuuluvad ka al-Qaida’ga seotud Kaukasuse Islamiemiraadi koosseisu, mis on pärast selle juhi Aliskhab Kebekovi tapmist venelaste poolt 2015. aasta aprillis tegutsenud tuntavas võimuvaakumis. Ettevalmistused Wilayat Qawqaz’i loomiseks olid samas alanud juba varemgi.

USAs asuva Institute for the Study of War (ISW) analüütikute hinnangul avab selline areng uue rinde ISISe ja al-Qaida vahelises võitluses globaalse džihaadi juhtpositsiooni üle. Samuti on tõenäone, et uue wilayat’i loomine annab Venemaale alust intensiivistada terroristmivastaseid operatsioone Põhja-Kaukaasias. 

Kas ISIS suudab piirkonda ka arvestatavaid sõjalisi või rahalisi ressursesse paigutada, on ebaselge. ISIS on varem korduvalt väljendanud huvi Põhja-Kaukaasia piirkonna vastu ja andnud välja ka venekeelseid propagandamaterjale. Ekspertide hinnangul võib tegu olla samas ka lihtsalt võitlejate vaimu kasvatamiseks tehtud propagandasammuga. 

Liitlasvande vastuvõtmise protsess võttis ISISel aega kuid. Varem on uute wilayat’ide loomisel eelistanud piirkondi, kus üritused läheksid ka kindlasti läbi. Sihtriikide hulka on kuulunud riigid, kus on juba eelnevalt tugevad sektidevahelised pinged, alla surutud Sunni kogukond ja suur arv võitlejaid, kes on ISISega juba Iraagis või Süürias liitunud, kirjutab International Business Times. Põhja-Kaukaasia täidab kõik need tingimused.