Laupäeva õhtul kella 22 paiku sai politsei teate, et Otepää vallas turismitalus on 9. klasside lõpupidu, kus mitukümmend alaealist pruugivad alkoholi. Sündmuskohale jõudnud patrulli märgates jäid paikseks vaid üksikud noored, kes olid valmis vastutust kandma. Ülejäänuid haaras kambavaim, mille saatel pageti lähedalasuva võseriku ja metsasihi rüppe korrakaitsjate eest peitu. Selline käitumine andis eos signaali, et noored püüavad oma joovet mundrikandjate eest salata.

Politseinikud asusid pakku läinud noori ühekaupa metsast välja tooma ning nende kainust kontrollima. Oma panuse selleks andsid ka sääsed, kelle hammustused ajasid nii mõnegi tagasi lagendikule korrakaitsjate juurde. „Ei teagi tegelikult, miks ära jooksime,“ selgitasid noored politseinikele oma sprinti.

Kokku tuvastasid politseinikud, et 15 noort olid alkoholi tarvitanud. Sündmuskohal nähtus, et „baarilett“ ulatus lahjemast alkoholist viinani välja. Noorte pidustusele oli kaasatud ka ühe peol viibinud lapse vanem, kelle rolliks oli noorte eest hea seista ning nende turvalisus tagada. Vestluses politseinikega ei näinud ta oma tegevuses kuigi suurt puudujääki, vaid viitas, et midagi ju pahasti pole, kõik olla kontrolli all.

Suurim mõõdetud joove ületas ühe promilli. Lisaks oli üks tütarlaps seisundis, kus tarvitatud alkohol tuli koos toidupoolisega üles. Ka ei suutnud ta alkomeetrisse puhuda. Mõned seltskonnas olnud noored olid ka kained. Politsei teavitas alkoholi pruukinud alaealistest nende vanemaid ning suuremale osale neist tulid lähedased öösel järele.

Valga politseijaoskonna juht Tiit Allik ütles, et sellise hulga alkoholi pruukinud noorte avastamine ei ole tavapärane. „Kahetsusväärne, et noorte endi kõrval ei mõista ka nendega koos viibiv lapsevanem, milliseid tagajärgi võib noorele tuua alkoholi tarvitamine. Jagub näiteid, kus noored satuvad abitusse seisundisse, haiglavoodisse või mõne süüteo ohvriks,“ kirjeldas Allik.

Ta lisab, et täisealiste kohustuseks on noori kõikvõimalike ohtude eest kaitsta ning alkoholi tarvitamise võimaldamine või tolereerimine seda kindlasti ei ole. Ühtlasi tuletab politsei meelde, et samaväärne vastutus noorte heaolu tagamisel on kõigil lapsevanematel ja peoruumide rendileandjatel.