Euroopa Liitu on keelatud siseneda riigiduuma esimehel Sergei Narõškinil, riigiduuma liikmetel Aleksandr Babakovil, Leonid Slutskil ja Valeri Raškinil ning föderatsiooninõukogu liikmel Vladimir Džbarovil. Lisaks sellele kuulub delegatsiooni riigiduuma väliskomitee esimees Aleksei Puškov, kes on USA, kuid mitte Euroopa Liidu reisikeelu all. Kokku on Vene delegatsioonis 15 liiget, kellest kolmandik on Euroopa Liidu reisikeelu all, vahendab Ilta-Sanomat.

Venemaa saatkond on Narõškini asjus Soome välisministeeriumiga ühendust võtnud.

Soome president Sauli Niinistö süüdistas esmaspäeval Yle tele-eetris OSCE-d. Organisatsiooni kokkusaamised peetakse üldiselt Viinis, kuhu on tagatud ka reisikeelu all olijate pääs. Arvesse ei võetud aga pidulikku istungit, mis toimub Helsingis.

Niinistö andis mõista, et kui asjale lahendust ei leita, võib kogu Euroopa julgeoloku- ja koostöönõupidamise 40. aastapäevaks pühendatud kokkusaamine ära jääda. Istung peaks toimuma Helsingi Finlandia-talos nagu 40 aastat tagasigi.

„OSCE oma reeglites öeldakse, et kui kõiki liikmeid ei ole kutsutud, ei saa kokkusaamist pidada, ja kutse tähendab praegusel juhul seda, et jõutakse takistusteta päris kohale,“ ütles Niinistö.