Enne Taavi Rõivast võttis sõna Juhan Parts Isamaa ja Res Publica Liidust, kes ütles, et Reformierakond on varjanud valijate eest väga suuri maksuerandite kaotamise meetmeid (ERRi videost alates 16:50). 

"Kas sa ütled, et maksuerandeid ei kaota?" küsis Juhan Parts.

"Absoluutselt, ütlen. See väide, mida sa omistad praegu, jääb väga tugevalt sinu südametunnistuse peale," vastas Rõivas, viidates Juhan Partsi eelnevale kriitilisele sõnavõtule.

Saatejuhtide küsimusele, kust tuleb riigikassasse täiendavad 143 miljonit eurot, vastas Taavi Rõivas, et esimene variant on tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõus, teine on kulude kokkuhoid ja kolmas on täiendav majanduskasv, mis tuleb meetmetest, mis on maksulangetamisega seotud, aga mitte ainult.

Ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tõi valimisdebatis välja, et selget vastust maksuerisuste kaotamise kohta Taavi Rõivas välja ei käinud. "Siin rahva ees ometi saaks selgeks: milliseid maksuerisusi tahetakse kaotada?"

Eesti Turismifirmade Liidu peasekretär Kristen Lahtein saatis sel nädalal peaminister Taavi Rõivasele, ettevõtlusminister Urve Palole, rahandusminister Sven Sesterile ja riigikogu Eesti turismi ja kohaliku toidu toetusgrupi liikmele Imre Sooäärele turismiettevõtete pöördumise, mille põhisõnumiks on see, et tänane peaminister oli enne riigikogu valimisi välistanud maksuerisuse kaotamise.

Oma taunivat hoiakut maksuerisuse kohta on peale valimisi väljendanud ettevõtlusminister Urve Palo.

Lahteini sõnul olukorras, kui riik nõrgestab käibemaksu toplettõusuga oma ettevõtjate konkurentsivõimet, on tegemist vastustustundetu käitumisega.

"Mis ehk veel olulisem - valijad, sh turismisektoris töötajad valisid lubaduste järgi ning peaminister lubas enne valmisi kõige kesksemas ja peamises valmisdebatis korduvalt, emotsionaalselt ja väga veendunult, et maksuerandeid ei kaotata. Lisaks ei mainitud ka kütuseaktsiisi, juttu oli vaid kulude kokkuhoiust, tubaka- ja alkoholi aktsiisist ning täiendavast majanduskasvust."

Vaata ERRi videot alates 16:50.