„Ükskord fikseerisid meie eriteenistused otsekontaktid Põhja-Kaukaasia mässuliste ja USA eriteenistuste esindajate vahel Aserbaidžaanis. Seal reaalselt isegi aidati transpordiga,“ ütles Putin filmis „President“, mida näidati telekanalis Rossija 1, vahendab Interfax.

Putin rääkis, et teavitas sellest USA presidenti, kes olevat vastanud: „No ma teen neil tagumikud tuliseks.“

„Kümne päeva pärast said minu alluvad – FSB juhid – oma kolleegidelt Washingtonist kirja: „Me oleme toetanud ja toetame tulevikus suhteid kõigi Vene opositsioonijõududega. Me leiame, et meil on õigus seda teha ja teeme seda ka edaspidi,““ ütles Putin.

Putin pakkus, et läänes arvati, et kui keegi tegutseb nende peamise geopoliitilise vastase vastu, milleks Venemaa on nende teadvuses alati jäänud, tuleb see üldiselt neile kasuks. „Selgus, et see ei ole nii,“ ütles Putin.

Putini hinnangul ei olnud mõtet arvestada lääne Venemaasse suhtumise kardinaalse muutumisega, kuigi alguses kõik seda ei mõistnud.

„Meil olid kõigil illusioonid: meile tundus siis, et pärast Nõukogude Liidu lagunemist ja pärast seda, kui Venemaa läks vabatahtlikult ja teadlikult välja absoluutselt ajaloolistele piirangutele, mis olid seotud oma territooriumist, tootmisvõimsustest jne loobumisega, tundus meile, et ideoloogilise sisu kadumisega, mis eraldas Nõukogude Liitu ja ülejäänud tsiviliseeritud maailma, et nüüd on köidikud langenud ning vabadus tervitab meid rõõmsalt sissepääsu juures ja vennad annavad meile mõõga,“ rääkis Putin. „Isegi mulle tundus, et koos selle ideoloogilise tõkke langemisega kommunistliku partei võimumonopoli näol muutub kõik kardinaalselt. Ei. Ei muutunud kardinaalselt, sest selgub, et on veel geopoliitilised huvid, mis pole üldse seotud mingi ideoloogiaga.“

Putin rõhutas, et lääne partneritel tuleb aru saada, et sellisel riigil nagu Venemaa on ja ei saa kuidagi mitte olla oma geopoliitilised huvid ning teineteisesse tuleb suhtuda austusega ja otsida vastastikku vastuvõetavaid lahendusi.