Pöntineni sõnul näitab umbes viimase poole aasta periood, et nii Eesti kui ka Rootsi tipppoliitikud käivad USA-s regulaarselt ja kohtuvad vastavalt oma positsioonile kõrgetasemeliste juhtidega. Soomest on tehtud mõni ministritasemel visiit.

Vastuvisiitide kohta tuli värskeim teade nädala alguses. Florida endine kuberner, vabariiklane Jeb Bush külastab juunis Eestit ning jätkab reisi Saksamaale ja Poolasse, mille järel teatab tõenäoliselt erakonna presidendikandidaadiks pürgimisest, kirjutab Pöntinen.

President Obama käis Eestis juba eelmisel aastal.

Veel kirjutab Pöntinen, et president Toomas Hendrik Ilves esitles nädala alguses oma riigi juba rahvusvaheliselt kuulsaks saanud internetiühendusi ja riigivalitsemise rakendusi Washingtonis Wilson Centeri täissaalile. „Kohal olnud väikese maa mõned oma kodanikud kuulasid uhkelt Ilvese vaba ja huumoriküllast esinemist,“ märgib Pöntinen.

Pöntinen märgib ka, et Maailmapank on kutsunud Ilvese maailma arenguraporti nõuandekogu kaaseesistujaks. Nõuandekogus tegutseb teiste hulgas ka Rootsi endine peaminister Carl Bildt.

Kui Stefan Löfven valiti sügisel Rootsi peaministriks, oli ta juba novembris ametlikul visiidil New Yorgis ja kohtus endise riigisekretäri Hillary Clintoniga, millega loodi side USA võimaliku tulevase presidendiga, jätkab Pöntinen.

Märtsis käis Löfven uuesti USA-s, kus kohtus teiste hulgas asepresident Joe Bideniga ja ajas Rootsile välja kohta ÜRO julgeolekunõukogus aastateks 2017-2018.

Pöntineni sõnul on poliitilised sidemed mitmetasemelised: on ministriülesannete hulka kuuluvaid ametireise ja vastuvisiite ning neid, millega sõlmitakse suhteid võimalike tulevaste otsustajatega ja kohtutakse kohalike elanikega. Viimases osas ei ole soomlased Pöntineni hinnangul tempoga kaasas püsinud.

„Soome on täis arutelu majandusest ja välispoliitikast. Erinevus Eesti ja Rootsiga on selles, et need riigid suhtlevad väljapoole, Soomes on jutt mõeldud oma elanikkonnale, omas keeles. Brüssel saab aru ja saab midagi teada, sest seal Soomet tuntakse ja tõlgid oskavad oma tööd. Mida räägib järgmine valitsus ja kes toovad sõnumit Atlandi taha?“ küsib Pöntinen.