Oksanen tõdes, et enamik inimesi teab küll Suurbritannia kolonialismi, kuid Venemaa kolonialism ei ole nõnda tuntud. "Ma arvan, et me peaksime seda nimetama sellena, mis see oli - ja on."

Kirjanik on varem võrrelnud Venemaa tegevust Ukrainas ka olukorraga, kui Suurbritannia peaks tahtma taastada oma koloniaalset hiilgust.

Frankfurdi raamatumessil mullu oktoobris rääkis ta soometumispoliitikast.

"Soometumine tähendas iseseisvuse taandarengut, demokraatia vähenemist, sõnavabaduse ahenemist. See on mudel, mida soomlasel oleks raske kellelegi soovida, kuid viimasel ajal on mitmed väliseksperdid hakanud arvama, nagu oleks see sobiv lahendus Ukrainale," nentis Oksanen toona.

Oksanen ütles The Guardianile, et tema hinnangul on soomlased kaotanud võime Venemaa propagandast läbi näha, samal ajal kui eestlased vaistlikult saavad nõukogude stiilis retoorikast aru.

Oksaneniga sarnaselt kritiseeris soomlasi hiljuti ka kirjanik Rein Raud.

"Soomlased usuvad, et juhtugu, mis juhtub, kuid midagi Talvesõja sarnast ei saa kunagi korduda. Kuid see ei ole see võimatu, kahjuks. Viis aastat tagasi ei tulnud kellelegi pähe, et Venemaa võiks okupeerida Krimmi ning minna Ukrainasse sõdima. Selles maailmas ei ole enam võimatuid asju," ütles Raud usutluses ajalehele Helsingin Sanomat.

Oksanen tõdes ajalehele, et Venemaad suudavad muuta vaid venelased ise.