Umbes pooled teated tulid Lõuna päästekeskuse teeninduspiirkonnast, kus häirekeskus registreeris eelmisel ööpäeval kokku 26 kõnet, mis tehti teedele, elektriliinidele, hoonetele langenud puude või tuule tõttu lahti tulnud katuste pärast, ütles Delfile Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo.

"Mõnel juhul oli probleem lahendatud enne päästjate saabumist (puu juba eemaldatud ja tee vabastatud). Viljandis, kus ühel hoonel oli lahti tulnud katuseplekk, piirasid päästjad ohtliku ala lindiga, sest katuseparandustöödega päästeamet ei tegele," täpsustas Pintson-Käo.

Näiteks Jõgevamaal käisid päästjad Jõgeva linnas Puiestee tänavas ja Pala vallas Sõõru külas eemaldamas sõiduteele kukkunud puid. Palamuse vallas Vaidavere külas eemaldati suure tuule tõttu kaldu vajunud ning elumajale ohtlik puu.

Põlvamaal aga eemaldasid päästjad teele kukkunud ja liiklust takistavad puud Põlva vallas Partsi, Peri ja Tännassilma külas, Vastse-Kuuste vallas Lootvina ja Vooreküla külas. Põlva vallas Metste külas ja Räpina vallas Ruusa külas eemaldati elektriliinidele kukkunud puud.

Eile õhtul käisid päästjad Tartumaal Nõo vallas Keeri külas ja Tartu linnas A. Johani tänavas eemaldamas teele kukkunud puud. Tartu linnas Aleksandri tänavas eemaldati elektriliinidele kukkunud kuusepuu. Tartu linnas Pärna tänavas eemaldati garaažilt tuulega lahti tulnud katuseplekk.

Valgamaal eemaldasid päästjad Sangaste alevikus, Helme vallas Holdre külas ja Valga linnas Kuperjanovi tänaval teele kukkunud ja liiklust takistavad puud. Sama tehti pärastlõunal Viljandimaal Tarvastu vallas Villimeeste külas ja Viljandi vallas Pärsti külas.

Võrumaal käisid päästjad Lasva vallas Puusepa külas, kus eemaldasid elumaja peale kukkunud puu ning Varstu vallas Pähni külas, kus eemaldasid sõiduteele kukkunud puu. Rõuge vabatahtlikud päästjad käisid Rõuge vallas Muhkamõtsa külas eemaldamas teele kukkunud puud.

Ida päästekeskuse päästjad käisid puid koristamas kaheksal korral, neist kuuel korral Lääne-Virumaal. Lisaks teatati Lääne-Virumaal kolmest ja Ida-Virumaal kümnest kulupõlengust, millest vähemalt ühe põhjuseks oli mahakukkunud kõrgpingeliin. See põleng oli Kohtla-Järve Sompa linnaosas Humala tänaval. Samas linnaosas tegelesid päästjad raudtee ülesõidule kukkunud puuga.

Katkenud elektriliinid põhjustasid tulekahjusid

Lääne päästekeskuse teatel said nad eile väga palju teateid kulupõlengutest, millest osa oli põhjustatud suure tuulega kaasnenud elektriliinide riketest, kuid oli ka neid, kus ilmselt inimkäsi mängus. Päästjate sõnul on nii tugeva tuulega vastutustundetu isegi mõelda lõkke tegemisele.

Saaremaal oli eile kaks kulupõlengut, mis said ilmselt alguse elektriliinist. Keskpäeva paiku teatati kulupõlengust Pihtla vallas Tõlluste külas, kus võis oletatavalt põleng alguse saada elektriliinist. Selgem oli asi Leisi vallas Mätja külas, kust teatati, et elektriliin on maas ja põleb 20x60m suurusel maa-alal pinnas.

Raplamaal teatati eile keskpäeval, et Purila külas Härgla teel põleb kulu umbes 300 meetri ulatuses ja ohustab saeveskit. Päästjate sündmuskohale jõudes selgus, et põles 1500 ruutmeetrit maapinda, mis arvatavalt oli süttinud elektriliinidest. Tulekahju kustutamine võttis aega üle poole tunni.

Hiiumaal kutsuti eile kell 11.05 päästjad Käina valda Luguse külla, kus teataja sõnul põles elektriposti all olev pinnas ja tuli oli liikunud mööda maad edasi metsa poole. Päästjate saabudes selgus, et põleb maapind umbes 0,6 hektari ulatuses. Tulekahju kustutati kululuudadega.

Tallinnas ja Harjumaal ehk Põhja päästekeskuse teeninduspiirkonnas tehti eile viis väljakutset tugevast tuulest põhjustatud sündmustele. Peamiselt käisid päästjad eemaldamas sõiduteele murdunud puid, ühel korral oli puu murdunud ka elektriliinidele.