Netanyahu visiit oli vastuoluline juba algusest peale, sest vabariiklasest spiiker kutsus ta kohale ilma Valge Majaga konsulteerimata, vahendab BBC News.

Obama teatas, et ei kohtu Netanyahuga.

Pidevalt seistes kiiduavaldustega katkestatud kõnes nimetas Netanyahu Iraani ohuks kogu maailmale. Ta kinnitas, et Iraan on tõestanud üha uuesti, et teda ei saa usaldada.

Netanyahu kritiseeris praegu Šveitsis arutlusel olevat kokkulepet. Teisipäeval kohtusid omavahel Iraani välisminister Javad Zarif ja USA riigisekretär John Kerry.

„Meile on öeldud, et kokkuleppe puudumine on parem kui halb kokkulepe,“ ütles Netanyahu. „Noh, see on halb kokkulepe, väga halb kokkulepe, me saame paremini hakkama ilma selleta.“

Netanyahu ütles, et see toetub suuresti rahvusvahelisele vaatlemisele, samas kui Iraan mängib väga hästi ÜRO inspektoritega peitust.

Netanyahu kõne pälvis tormilised kiiduavaldused, kuid kümned demokraadid, sealhulgas asepresident Joe Biden, nendega ei ühinenud.

Obama ütles, et ei saanud kõnet otse jälgida, kuid ei leidnud seda lugedes midagi uut.

„Alternatiiv, mida peaminister pakub, on „kokkuleppe puudumine“, millisel juhul hakkab Iraan viivitamatult taas oma tuumaprogrammi arendama, oma tuumaprogrammi kiirendama, ilma et meil oleks mingit aimu, mida nad teevad, ning ilma piiranguteta,“ ütles Obama.

Obama ütles, et sanktsioonid üksi ei ole piisavad ilma Iraanile alternatiivset teed pakkumata.

Iraani välisministeerium teatas, et Netanyahu sõnad olid igavad ja ennast kordavad. Välisministeeriumi esindaja Marzieh Afkham ütles, et iranofoobne kõne oli reeturlik etendus ja osa Tel Avivi karmi liini pooldajate valimiskampaaniast.