Kellele siis ikka meeldiks 40 päeva kestev nälgimine? Olgu, sellest, et vanarahval keset talve liha otsa lõppes, saame me ju aru – eks sealt see "lihaheitepäev" ehk vastlapäev alguse saigi. Meil on aga lood ju teisiti. Liha on kas kogu aeg laual või ei ole peaaegu mitte kunagi. Viimane variant kahjuks levinum. Seega pole paastul suuremat mõtet – teeme seda ju nagunii aastaringi.

Ega see herne- või oasupp ju suurem asi toit olegi. Maitseb küll hästi, aga hirmsasti ajab puuksutama. Proovi sa siis pärast sööki veel liumäele või kõrtsi minna, kus vähegi rahvast rohkem – kohe on hirmus hais üleval. Euroopa Liit peaks selle asja lausa keelustama. Mõelge ise, vastlapäeval toodame kohe kindlasti rohkem gaase kui kõik Eestimaa lehmad kokku.

Vastlakuklid on selles mõttes ohutumad. Täitsa mõttetud, aga maitsvad. Mis sellest, et meil eestlastel pigem uuema aja maius. Vähemalt kõigile maitsevad. Miks muidu selline lärm nende hinna üle? Pakkusin eile oma klientidele ka neid – et nagu traditsioon või nii. Ei julenud rohkem küsida kui 80 senti tükk.

Kliendid ei tahtnud esialgu jällegi osta. Ikka uurisid, et kas juba aegunud või pole päris ehtsa vahukoorega. Seda, et toormoos sees ja mitte vähe, ei jäädudki uskuma. Õnneks üks julge ostja ikka oli, pärast seda kadusid kohe ka kõik teised. Mitte kliendid vaid kuklid. Aga järgmisel aastal teen venelaste moodi. Need söövad kohe terve nädal jutti pannkooke. Jääb see mure ära, et kas saad kaubast ikka lahti.

Pikad linad pidid pika liu tooma, aga proovi sa liugu lasta, kui kelgumägi lumest lage. Tõsi, liuelda võib ka ju liivatamata tänavatel – valimiste aeg – kõik näitavad vaid teistele näpuga ja kellelgi pole aega vaadata, mis päälinnas toimub. Paraku võib juhtuda, et selline liug toob vaid pikad sidemed ja hunniku kipsi. Traumapunktis. Püüdke vähemalt siis nutikad olla ja tööõnnetus välja kaubelda. Nii saab mõnda aega tööandja kulul liugu lasta.

Pereinimestel on vastlapäev vaid üks katsumuste jada. Naised ei tohtivat ju sel päeval tööd teha. Kuidas aga näljased pereliikmed sellele vaatavad, pole mulle teada. Ilmselt läheks pereisa baari või pubisse, aga ei õnnestu. Vaevalt et naispool laseks. Tema ju teab, et vastlapäeval on vallalistel naistel õigus meesinimestele ettepanek teha ja viimased ei tohi keelduda. Kes sellist hullust lubada võiks?

Nii need traditsioonid vaikselt tuhmuvad. Ühele ei sobi üks, teisele kolmas. Teineteist ei leitagi. Hea seegi, et kaal langeb, samas, ega see iive nii ikka ei tõuse küll.