Kõne all on esmaspäeval ajalehe Expressen avaldatud memorandum kabinetisekretär Annika Söderi kohtumisest Venemaa suursaadikuga Stockholmis Viktor Tatarintseviga, kus Söder lubas, et Rootsi hävituslennukid ei maandu ühise õppuse ajal USA ja Soomega Eestis Ämari lennubaasis.

Wallström, kes sõi esmaspäeval Stockholmi Grand Hôtelis õhtust USA endise riigisekretäri Madeleine Albrightiga, on keeldunud küsimustele Söderi ja Tatarintsevi kohtumise kohta eelmisel nädalal vastamast.

Söder ise ütles esmaspäeval Rootsi uudisteagentuurile TT, et valitsus ei ole midagi muutnud venelaste küsimuste tõttu õppuste kohta, kuid tunnistas: „Venemaa suursaadik esitas õppuste kohta küsimusi ja ma vastasin nendele.“

Mitmed Riksdagi liikmed on teatanud, et tahavad välisminister Wallströmi ilmumist väliskomisjoni ette selgitusi andma.

„Mul on raske näha põhjust, miks kabinetisekretär arutab Rootsi õppustealast tegevust Venemaa esindajaga,“ ütles parlamendi väliskomisjoni esimees Hans Wallmark.

Mõõdukate juht Kinberg Batra nõuab, et valitsus selgitaks hiljemalt teisipäeval välisasjade nõukogu koosolekul oma tegevust.

„Rootsi inimesed ootavad Rootsi valitsuselt selget seisukohta Venemaa suhtes. On tähtis, et valitsus annaks otseseid vastuseid,“ ütles Kinberg Batra.