Kõigepealt tasub muretseda muidugi Soomel. Aastatel 1809-1917 oli Soome Vene impeeriumi koosseisus olev autonoomne suurvürstiriik. Vene imperialismi seisukohalt on oluline tänapäeval vaid see, et Soome kuulus kunagi Venemaa alla.

Balti riigid kuulusid Venemaa alla, aga oli üks erand, nimelt kuulus Klaipeda linn praeguses Leedus hoopis Saksamaale. Klaipeda nimeks oli tollal Memel ja leedukaid oli selle elanikest vaevalt pool. Samas praegu Venemaa koosseisu kuuluv Kaliningradi oblast oli hoopis Saksamaa koosseisu kuulunud Ida-Preisimaa.

Tsaari-Venemaa piirid erinesid üsna oluliselt Nõukogude Liidu piiridest ka impeeriumi lääneosas. Venemaa alla kuulus suur osa praeguse Poola kesk- ja idaosast, kaasa arvatud Varssavi linn. Poola põhjaosa kuulus aga Saksamaale ja lõunaosa Austria-Ungarile.

Sealt edasi lõuna poole tuleb aga vene imperialistidele natuke kibe pill. Nimelt ei olnud praeguse Ukraina lääneosa Lvivi linna ümbruses mitte Venemaa, vaid Austria-Ungari kontrolli all. Vene impeeriumi alla sattus see ala alles pärast Teist maailmasõda ja ka praegu on see ala ukraina rahvusluse üks peamisi koldeid.

Päris lõunas väärib tähelepanu veel üks erinevus Nõukogude Liidu ja varasema Tsaari-Venemaa piiride vahel. Nimelt kuulus Tsaari-Venemaa alla ka Karsi piirkond Türgis, mille Türgi pärast Esimest maailmasõda tagasi sai ja mis on sellest ajast jäänud Türgi alla.