Mogherini tegi Reutersi nähtud konfidentsiaalses memos ettepaneku, et liikmesriigid hakkaksid uuesti Venemaaga rääkima ülemaailmsest diplomaatiast, kaubandusest ja muudest küsimustest, kui Moskva viib ellu kokkulepped konflikti lõpetamiseks Ukrainas, vahendab Reuters.

„Ma ei arva, et me peaksime praegu mõtlema, kuidas Venemaad taas kaasata. Venemaa peaks mõtlema, kuidas taas kaasa tulla,“ ütles Leedu välisminister Linas Linkevičius kohtumisele saabudes.

Mogherini ettepanekud on Euroopa Liidu mõnedes riikides, nagu näiteks Leedu, halvasti vastu võetud ning seal leitakse, et see saadaks Venemaa presidendile Vladimir Putinile vale sõnumi, et Euroopa Liit on lõhenemas.

Linkevičiuse sõnul ei ole põhjust Euroopa Liidu poliitikat muuta ega sanktsioone tühistada.

Taani välisminister Martin Lidegaard ütles, et Euroopa Liidu jaoks ei ole õige aeg sanktsioone järele anda või saata signaale, et seda soovitakse teha, kuid tuleks uurida kõiki võimalusi kriisile poliitilise lahenduse leidmiseks.

Rootsi välisminister Margot Wallström ütles, et Euroopa Liit peab Venemaa-vastaste sanktsioonide juurde jääma, kuid Moskvaga suhtlemisel on vaja pikaajalist perspektiivi.

Mogherini ütles, et igasugune Venemaa-vastaste sanktsioonide leevendamine juhtub ainult siis, kui Ukrainas toimub olukorra paranemine.

Venemaa jaoks soodsamal seisukohal olevate riikide seas oleva Austria välisminister Sebastian Kurz leidis, et Euroopa Liit peaks koostama strateegia suhete taas kindlale alusele viimiseks Venemaaga pika ajaperioodi jooksul. „Asi ei ole sanktsioonide karmistamises või leevendamises, asi on paljast reageerimisest eemaldumises ... Ma arvan, et on vale olla ainult reaktiivne,“ ütles Kurz.