Tuhanded inimesed marssisid ka Berliinis, Kölnis ja Stuttgartis, vahendab BBC News.

Berliinis blokeeris umbes 5000 vastumeeleavaldajat sadade PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Patriootlikud Eurooplased Õhtumaa Islamiseerimise Vastu) toetajate ees nende kavandatud rongkäigumarsruudi.

Kokku 22 000 PEGIDA-vastast avaldas meelt Stuttgartis, Münsteris ja Hamburgis.

Dresdenis tuli immigratsioonivastasele meeleavaldusele 18 000 inimest. Vastumeeleavaldus meelitas kohale 3000 inimest.

Kölnis lülitasid linnavõimud protestiks PEGIDA meeleavalduse vastu välja sealse kuulsa katedraali valgustuse.

Kölnis oli PEGIDA toetajaid väljas vaid 250, samas kui nende vastaseid oli tuhandeid.

Suur osa linna keskusest oli pimeduses, sest valgustus lülitati välja tähtsamatel hoonetel ning sildadel üle Reini jõe.

„Täna saadetakse tõeliselt demokraatlik sõnum ja paljud inimesed Kölnis väljendavad oma seisukohta,“ ütles Kölni linnapea Jürgen Roters. „Nad tahavad rõhutada, et meie siin Kölnis ei taha midagi tegemist teha paremäärmuslaste ja ksenofoobsete inimestega.“

Autotootja Volkswagen teatas, et pimendab ka oma Dresdeni tehase, et näidata, et firma on avatud, vaba ja demokraatliku ühiskonna poolt.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ründas PEGIDA-t oma uusaastakõnes, öeldes, et selle juhtide südames on eelarvamused, külmus ja isegi viha.

PEGIDA organisaator Kathrin Oertel vastas Dresdeni meeleavaldusel peetud kõnes. Ta väitis, et Saksamaal toimub taas poliitiline represseerimine.

„Või kuidas te seda näete, kui meid solvatakse või kõik peavoolu poliitilised parteid ja meedia nimetavad meid avalikult rassistideks või natsideks meie õigustatud kriitika eest Saksamaa asüülitaotlejatepoliitika ja olematu immigratsioonipoliitika suhtes?“ küsis Oertel.