Niinimetatud "tõhustatud ülekuulamise" programm oli julmem, kui CIA algul väitnud oli. CIA ise väitis, et ülekuulamised "aitasid päästa elusid", vahendab BBC.

Raportis väideti, et karmide ülekuulamismeetodite abil ei kogutud sellist infot, mis oleks paljastanud otseseid ohuallikaid. Öeldi ka, et ükski väidetavast 20-st ülekuulamise nn eduloost ei andnud infot, mis olnuks luurele muude vahenditega kättesaamatu.

Raporti järgi jagas CIA ülekuulamiste kohta eksitavat infot, et saada heakskiitu oma meetoditele ning väitis, et üksi senaator ei olnud programmi vastu. See aga oli vale.

119-st kinnipeetust 26 olid alusetult vangi võetud ning paljusid hoiti trellide taga oluliselt kauem, kui pidanuks. Nende peal kasutati agressiivseid meetodeid, kuigi CIA väitis vastupidist.

Kahtlusaluseid hoiti ärkvel kuni 180 tundi järjest. Sageli pidid nad sel ajal seisma või olid ebamugavates ja valu tekitavates asendites. Näole vee valamine (nn Waterboarding) tekitas vangidele oksendamist ja krampe.

Programm oli käigus aastatel 2002-2007 toonase presidendi George W. Bushi valitsuse ajal. USA senati vabariiklaste juhi Mitch McConnelli ja senati luurekomitee liikme Saxby Chamblissi sõnul aitasid CIA ülekuulamismeetodid tabada terroriste, teiste seas Osama bin Ladenit.

Kokkuvõtte raportist leiab siit