Täna, 1. detsembril kell 15.18 teatati Pärnu päästekomando päästjatele, et Pärnus Vana-Pärnu silla juures on jääl kaks last. Teataja sõnul asusid lapsed 20 meetri kaugusel kaldast ning lasid hapral jõejääl liugu ja pildusid jääkamakaid. Lapsed pääsesid omal jõul kaldale ja kannatada ei saanud. Seekord oli tegemist õnneliku sündmusega, mis lõppes vaid päästjate ning politseinike ohutussõnadega. Järgmine kord võib aga asi lõppeda juba traagilisemalt.

Sarnase väljakutse said ka Põhja päästekeskuse päästjad, kes sõitsid kell 16 ajal Pirita kloostri juurde. Päästjate jõudes olid aga lapsed õnneks omal jõul kaldale pääsenud ja juba minemagi jõudnud minna.

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Piret Seire palub kõigil vanematel kindlasti rääkida oma lastega jääohutusest. „Veel ei ole õige aeg jääle mängima minna. Talv on alles alanud ja paaripäevane külm ei taga veel kellelegi ohutut lustimist. Jääle on ohutu minna alles pärast paarinädalast külma, kui jää paksus on vähemalt 10 cm“, lisas Seire.

„Lastele tuleb rääkida, et jää on õhem sildade juures, kõrkjate ümbruses ning allika- ja suubumiskohtades. Samuti on jää tavaliselt nõrgem voolava veega veekogudes. Ka pragude ja lõhedega jää on ohtlik, sest ilmastikutingimuste muutumisel võivad praod ja lõhed ületamatuteks muutuda. Jääst läbi vajumisel saab saatuslikuks eelkõige külm vesi, mis mõne minutiga tegevusvõime halvab, mitte ujumisoskuse puudumine. Jääalune vesi on umbes +4 kraadi ja sellise vees kaotavad lapsed teadvuse vähem kui 10 minutiga. Kindlasti tuleb rääkida ka sellest, mida saab laps teha siis, kui ta keelule vaatamata, jääle läheb ning ohtu satub,“ selgitas Piret Seire ning lisas, et kui kellelgi on selles osas abi vaja, võib julgesti pöörduda oma maakonna päästeennetaja poole.

Meeles peab pidama ka seda, et nõrgal jääl viibijatest ei tohiks niisama mööda jalutada vaid nad tuleb sealt koheselt ära kutsuda. Abi vajavat inimest märgates helistage numbril 112. 

Lääne päästekeskus soovib väga tänada tänasest juhtumist teatajat, kiire ning ainuõige tegutsemise eest!