Briti konservatiivide juht ei välista kampaaniat Euroopa Liidust väljaastumiseks, kui Suurbritannia liikmesuse üle peetavatel läbirääkimistel ei jõuta rahuldavate tulemusteni, vahendab AFP.

„Kui mul see õnnestub, teen ma kampaaniat, nagu ma olen öelnud, selle riigi hoidmiseks reformitud Euroopa Liidus,“ kavatseb Cameron oma kõnes öelda. „Kui meie mured on kurtidele kõrvadele ja me ei suuda oma suhet Euroopa Liiduga paremale alusele viia, siis ei välista ma loomulikult midagi.“

Cameron ütleb oma kõnes, et Euroopa Liidust pärit sisserändajatel peab olema tööpakkumine enne, kui nad Suurbritanniasse kolivad ning töötutel sisserändajatel ei tohiks lubada Suurbritanniasse jääda.

Cameron lubab võtta tööd omavatelt Euroopa Liidu sisserändajatelt võimaluse saada selliseid toetusi nagu maksukrediit ja sotsiaaleluase, kuni nad ei ole Suurbritannias elanud vähemalt neli aastat.

Madalapalgalistelt ja väheste tööoskustega töölistelt tuleks aga esmajärjekorras võtta stiimul üldse Suurbritanniasse tulla.

Lisaks sellele ei saaks sisserändajad enam taotleda lastetoetusi ja maksukrediiti laste eest, kes elavad mujal Euroopa Liidus.

„Minu eesmärk on lihtne: muuta meie immigratsioonisüsteem ausamaks ja langetada praegust erakordselt kõrget migratsioonitaset Euroopa Liidust Ühendkuningriiki,“ kavatseb Cameron öelda. „Ma ütlen meie Euroopa partneritele, et meil on tõelised mured. Meie mured ei ole ülepakutud või põhjendamatud. Me väärime seda, et meid kuulataks ja meid peab kuulama. See on probleem, mis on Briti rahva ja meie tuleviku jaoks Euroopa Liidus oluline. Briti rahvas ei mõista, ausalt öeldes mina ei mõista seda, kui ei ole võimalik leida mõistlikku lahendust.“

Euroopa Liidu uute liikmesriikide sisserändajatel ei tohiks lubada töötada Suurbritannias seni, kuni nende koduriikide majandused on ülejäänud Euroopa Liiduga rohkem ühtlustunud, selgub plaanist.

Cameron kutsub üles kehtestama ka karmimaid taassisenemiskeelde kodututele ja kerjustele ning tugevamaid meetmeid kurjategijate väljasaatmiseks.

Neljapäeval Suurbritannias avaldatud numbrid näitasid netosisserände 40-protsendilist suurenemist 2013. aasta juunist 2014. aasta juunini. Vahe saabunute ja lahkunute vahel kasvas sellel perioodil 260 000-ni ning seda eelkõige Euroopa Liidu riikide, eriti Rumeenia arvelt.

Cameron on lubanud viia aastase netosisserände alla 100 000. Valitsus tunnistab, et seda eesmärki enne mais toimuvaid valimisi tõenäoliselt ei saavutata.