59-aastane Juncker, kes oli Luksemburgi rahandus- või peaminister 24 aastat kuni eelmise aasta lõpuni, on meediat vältinud pärast uurivate ajakirjanike paljastust eelmisel nädalal selle kohta, et Luksemburg on pakkunud umbes 340 rahvusvahelisele firmale võimalust säästa maksudena miljardeid eurosid, vahendab Reuters.

See paljastus pani Junckeri suure surve alla, et ta võtaks selge seisukoha maksutehingute kohta, ning tekitas küsimusi tema kui Euroopa Komisjoni juhi huvide konflikti kohta.

„Ma olen poliitiliselt vastutav selle eest, mis juhtus (Luksemburgis) igas nurgas,“ ütles Juncker ning lisas, et kuigi see oli kooskõlas Luksemburgi ja Euroopa seadustega, ei pruukinud maksupraktika olla eetiline.

„On tõsi, et mõnikord võib see, mis puutub erinevate mõnikord diameetriliselt vastandlike maksureeglite rakendamisse, viia tulemusteni, mis ei ole kooskõlas eetiliste ja moraalsete standarditega, mis on üldiselt rakendatavad,“ tunnistas Juncker.

Ta selgitas, et Luksemburgi maksuvõimud olid valitsusest sõltumatud, kuid võttis poliitilise vastutuse poliitika eest, mis oli tema sõnul Euroopa Liidu riikide erinevate maksurežiimide tagajärg.

„Ma ei ole selle arhitekt, mida võiks nimetada Luksemburgi probleemiks,“ ütles Jumcker. „Minu minevikus ei ole midagi, mis viitaks sellele, et minu ambitsioon oleks olnud organiseerida maksudest kõrvalehoidmist Euroopas.“

Euroopa Komisjon uurib mitmeid Luksemburgi suurtele rahvusvahelisele korporatsioonidele pakutud maksuskeeme, et teha kindlaks, kas need rikkusid Euroopa Liidu seadusi riigi abi kohta.

„Kõik, mis on tehtud, on olnud kooskõlas riikliku seadusandluse ja rahvusvaheliste reeglitega, mis selles asjas kehtivad,“ ütles Juncker. „See asjade seis tuleneb faktist, et et me peame tegemist tegema erinevate standardite tagajärgedega. Kui üle Euroopa ei ole maksud harmoniseeritud ... võib tagajärg olla see.“

Et vältida selliseid olukordi tulevikus, peab Euroopa Komisjon Junckeri sõnul minema edasi seaduse väljatöötamisega ühise ettevõtete maksustamise baasi kohta kogu Euroopa Liidule, millele paljud riigid on pikka aega vastu olnud. Samuti tahaks Juncker maksuinformatsiooni automaatset vahetamist riikide vahel.

Junckeri sõnul viib juurdluse läbi Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager ning Juncker ise ei kavatse Vestageriga sel teemal vestelda, et vältida süüdistusi, nagu püüaks ta juurdluse tulemust mõjutada.