„Aktivistid tulevad inimeste juurde koju, jagavad buklette ja räägivad Latgale võimalikust ühinemisest Venemaaga. Informatsioon jõuab kiiresti duumani, aga meil ei ole võimalusi seda liikumist peatada. Nad käivad koolides ja teistes ühiskondlikes asutustes. Keegi on rääkinud rahast, mida pakutakse juhtivates ametites olevatele inimestele, et kollektiivide juhid läheksid nende poole üle. Ma arutasin seda asja kolleegidega teiste piirkondade omavalitsustest. Aga meil ei ole võimalusi sekkuda. Ma ei tea, kuhu vaatab julgolekupolitsei,“ rääkis Upenieks Dienale Läti Delfi vahendusel.

„Inimesi, kellel on töö ja auto, sellised agiteerimiskatsed võibolla ei veena. Nad vastavad, et siin, Lätis, on hea elu. Vaeseid inimesi on kergem veenda, et suur naaber võib olla pääsetee,“ ütles Krāslava omavalitsuse juht.

Latgale teiste omavalitsuste juhid ei leia, et regioonis oleks tekkinud julgeolekuoht. Ludza piirkonna duuma esinaine Alīna Gendele kinnitas, et peale mõnede eakate inimeste Vladimir Lindermani endisest parteist on linnas ja piirkonnas olukord rahulik.

Zilupe duuma esimehe asetäitja kommenteeris olukorda energiliselt: „Miks meie piirkonnast nii halvasti mõeldakse? Kõik noored räägivad suurepäraselt läti keelt. Meil elavad kõige suuremad Läti patrioodid! Inimestel tuleb siin rohkem mõelda olmeasjadele, neil ei ole aega lollustele alla kirjutada.“

Läti julgeolekupolitsei ei kommenteeri operatiivtegevust Latgales. Elanikke kutsutakse üles teatama tegevusest, mis on suunatud Läti territoriaalse terviklikkuse ja põhiseadusliku korra vastu.