Viru maakohtu tänase otsusega on 28-aastane Valeri tunnistatud süüdi sõidukijuhi poolt liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumises ning selle tõttu kahe või enama inimese surma põhjustamises.

Karistuseks on talle mõistetud kuus aastat vangistust, mida lühimenetluse kohaldamise tõttu vähendati 1/3 võrra, mõistes lõplikuks karistuseks neli aastat vangistust, ütles Viru maakohtu pressiesindaja Jelena Muttonen Delfile.

Mõistetud karistust ei pöörata Valeri suhtes täielikult täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane viieaastase katseaja kestel uut tahtlikku kuritegu. Katseag algas täna.

Lisakaristusena on Valerilt ära võetud sõiduki juhtimise õigus tähtajaga kaks aastat ning Valerilt on välja mõistetud ühe kannatanu tsiviilhagi, sundraha ja kriminaalmenetluse kulud.

Süüdistuse kohaselt juhtis 25-aastane alkoholijoobes olnud Valeri 2011. aasta 5. juunil kella 13 ajal Kohtla-Järvel Puru teel sõiduautot Audi A6 ning ületades lubatud sõidukiirust ei tulnud sõiduki juhtimisega toime, kaldus vastassuunavööndisse ja põrkas kokku seal liigelnud sõiduautoga Hyundai.

Kokkupõrkes sai kannatada meesterahvas, kes sõitis sõiduauto Hyundai järel jalgrattaga ning kellele liiklusõnnetuse tagajärjel sõiduauto Hyundai otsa paiskus. Saadud vigastustest suri kannatanu sündmuskohal.

Sõiduautos Audi oli peale juhi veel kolm kaasreisijat. Kõik liiklusõnnetuse osalejad said ka kannatada. Üks kannatanu, 26-aastane mees, suri sama aasta oktoobris liiklusõnnetuse käigus saadud vigastuste tagajärjel.

Vaata fotosid 2011. aasta õnnetusest:

Delfiga võttis ühendust nimetatud avariis raskeid tervisekahjustusi saanud Hyundai juhi tütar Julia, kes avaldas pahameelt kaks inimest surmanud ja mitut vigastanud mehe liialt kerge karistuse üle.

"Minu isa jäi invaliidiks kogu eluks. Isa viibis pikka aega haiglas, talle tehti mitu operatsiooni (vasak käsi ja jalg pandi uuesti kokku), sellele järgnes pikk rehabilitatsioon ja kokkuvõttes kaotas võime normaalselt liikuda ja töötada erialaselt. Isa ja ema jaoks, kes polnud niigi rikkad, sai see veel suuremaks löögiks," rääkis raske õnnetuse läbielanud mehe lähedane.

Julia lisas, et tema arvates peaks iga kohtuotsus olema õppetunniks nii süüdlase kui ka kogu ühiskonna jaoks tervikuna, peatades potentsiaalseid kurjategijaid karistuse möödapääsmatuse ja rangusega.

"Millise õppetunni võib saada sellest kohtuotsusest? Kas seda, et võib karistamata viinahulluses inimesi tappa? On haavav vaadata, kui seadust rikkunud inimene väljub kohtusaalist uhkelt tõstetud peaga, olles rahul järjekordse võiduga," oli raskelt viga saanud mehe lähedane nördinud.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova ütles Delfile, et prokurör nõudiski süüdistatavale karistuseks kuus aastat vangistust, mida lühimenetluse kohaldamise tõttu peab vähendama 1/3 võrra ning seega mõistes lõplikult neli aastat tingimisi vangistust viieaastase katseajaga.

Samuti taotles prokurör juhtimisõiguse äravõtmisest kaheks aastaks.