Eelmisel nädalal oli Läänemere kohal tegutsemas suur hulk Vene sõjalennukeid ning viimase poole aasta jooksul on Venemaa sõjaline kohalolek piirkonnas suurenenud nii merel kui õhus. Hiljuti kahtlustati ka veealust tegevust Stockholmi saarestikus. SVT küsis Wallströmilt, kui palju see talle muret teeb.

„See paneb muretsema nii mind kui ka, ma arvan, Rootsi ühiskonda, nagu ka kõiki riike Läänemere ümber. Murega käib kaasas veidi šokeeritud imestus selle üle, et kõik oli selline nagu oli pärast külma sõda ja kõik proovisid Venemaad kaasata. Mida me peaksime uskuma? Ma ei saa spekuleerida, aga on tõsi, et täna istume omamoodi kremloloogia juures nagu külma sõja ajal ja püüame mõistatada, mida Vene võimulolijad mõtlevad,“ ütles Wallström.

Ukraina separatistide valimiste kohta ütles Wallström, et see on halb. Valimised on tema sõnul mittelegitiimsed ja Minski kokkulepete vastased ning Rootsi on nende vastu protestinud.

Üks Ukraina kriisi avalööke oli vaidlus Ukraina ja Euroopa Liidu vahelise kaubandusleppe üle. Wallström on öelnud, et kaubanduslepe provotseeris Venemaad ja Euroopa Liit kukkus oma analüüsidega läbi. Mida Wallström sellega mõtles?

„Minu mõte oli see, et kuidas sai olla, et me ei olnud paremini teadlikud marurahvuslikest plaanidest ja retoorikast ja propagandasõjast – kuhu see Venemaa juhib ja mida nad on valmis võtma,“ vastas Wallström.

Wallströmi sõnul ei oleks see küll muutnud Euroopa Liidu käitumist, kuid Euroopa Liit kukkus oma analüüsiga läbi ja see on väga tõsine asi.

Kui Euroopa Liit oleks olnud paremini teadlik, mida oleks selle teadmisega peale hakatud?

„Ma ei tea. Kergem on vaadata tagasivaatepeeglisse. Võibolla oleksime me olnud targemad. Näiteks ei olnud tark, et eelmine valitsus vähendas toetust demokraatiale. Vajalikud on pikaaegsed jõupingutused. Venemaa jääb meie suureks ja võimsaks naabriks. Ma nägin kuskil, et Putin ütles, et „karu ei küsi luba“. Kui asi on nii, kas me peaksime laskma neil võita propagandasõja?“ küsis omakorda Wallström. „Peab olema inimeselt inimesele kontakte. Aga ei tohi lasta neil võita propagandasõda. Eelkõige peame me jätkama Euroopa Liidu sanktsioonidega. Need hakkavad lõpuks toimima ja see on väga tähtis.“

Rootsi peab Wallströmi sõnul näitama, et kavatseb oma territooriumi kaitsta ja keegi ei tohi selles kahelda. Täpselt nagu Ukrainal on ka Rootsil õigus territoriaalsele terviklikkusele. Venemaa peab teadma, et selles kohas on stopp ja Rootsi peab seda ka rõhutama.