Meestele esitati süüdistus väljapressimises ja kahe keevitaja passide ebaseaduslikus omastamises. Tamlehte süüdistatakse lisaks kahe keevitaja riiki sisse toimetamises ja katses sundida neid võlaorjusse, teatab Austraalia ringhäälingu uudisteportaal ABC News.

Prokurör Anthony Eyresi sõnul tulid keevitajad Austraaliasse 2012. aasta märtsis pärast Tamlehega kontakti astumist Skills4Future-nimelise firma veebilehe kaudu.

Eyresi sõnul anti keevitajatele pärast Austraaliasse saabumist tööd Welshpooli tehases, kuid enne töö alustamist kirjutasid nad alla lepingule osa sissetuleku äraandmise kohta.

Tamleht ei olenud seejuures varem kordagi maininud, et meestelt nõutakse oma sissetulekust märkimisväärse osa äraandmist.

„Ta pettis neid, kuni nad olid juba siia jõudnud,“ ütles Eyres. „Kroon väidab, et Tamlehel oli algusest peale kavatsus nende sissetulekust raha võtta. Mehi kavatseti ebaseaduslikult ekspluateerida ja võlaorjusse panna.“

Süüdistaja väidab lisaks, et pärast kokkuleppele alla kirjutamist, viidi keevitajad vaatamisväärsustega tutvuma, mille käigus vihjati korduvalt Tamlehe, Ahtmanni ja Stoltsi kikkpoksioskustele.

Hiljem selgus, et kahel mehel ei olnud vajalikke oskusi tehases töötamiseks ning nad olid oma kvalifikatsiooni ja oskusi tegelikkusest parematena ja valesti esitanud.

Tamleht sundis mehi seejärel väidetavalt ära andma oma passid, öeldes neile, et kui nad seda ei tee, viivad tema ja ta kaks sõpra nad mägedesse ja teevad väheke trenni.

Eyresi sõnul korraldasid Tamleht, Ahtmann ja Stolts mõni päev hiljem kahe mehega kohtumise, mille käigus püüdsid sundida neid alla kirjutama kokkuleppele 25 000 dollari maksmiseks, „sest nad on tekitanud palju probleeme ja segadust“.

Ahtmann ja Stolts viibisid Eyresi sõnul kohal musklimeestena ning kaks keevitajat kirjutasid kokkuleppele alla, sest kartsid.

Eyresi sõnul lahkusid keevitajad Perthist ja sattusid lõpuks Austraalia idaosariikidesse.

Üks neist kandis hiljem Tamlehe arvele 3000 dollarit, mida ta Eyresi sõnul tegi hirmust Eestis elava ema ja iseenda ohutuse pärast.

Kolm meest eitavad oma süüd.

Tamlehe advokaat Phillip Urquhart nimetas Eesti keevitajaid petisteks, kes on selle ise üles tunnistanud.