Põhja-Korea ja Lõuna-Korea sõjalaevade vahel puhkes reedel juba teist korda sel nädalal tulevahetus ning ekspertide sõnul on riigipea kadumine muutmas Põhja-Korea ebakindlat režiimi veelgi ettearvamatuks. Tulevahetus leidis aset kõigest mõni tund pärast seda, kui Kim esimest korda kolme aasta jooksul ei ilmunud valitseva Töölispartei aastapäeva üritustele ega perekonna mausoleumi.

„Kimi terviseprobleemid on muutnud Põhja-Korea eliidi ebakindlaks ja pannud olukordadele närviliselt reageerima,“ ütles Cheong Seong-chang, Sejongi instituudi vanemanalüütik. „Kui ta peaks eemale jääma pikemaks ajaks või kui tal on probleeme oma tööülesannete täitmisega, muutub ka juhtiv eliit aina ärevamaks.“

Põhja-Korea kohta märgatavalt ülekaaluline Jong-un ei ole avalikkuse ette ilmunud pärast koos naise Ri Sol-juga kontserdi külastamist 3. septembril. Viimastel kuudel nähti meest lonkamas. Riigitelevisioon tunnistas 25. septembril, et 31-aastane Kim on haigestunud. Kui Pyongyangis elav eliit võib olukorra pärast muret tunda, siis tavalistel põhjakorealastel on riigijuhi kadumisest tõenäoliselt ükskõik.

„Nad ilmselt ei hooli sellest, kas nende liidrid ilmuvad välja või mitte,“ ütles kommunistlikust riigist pagenud Ahn Chan-il, Soulis baseeruvat Põhja-Korea uuringute instituudi juht. „Kui ta ilmub välja, on see hea. Kui ei ilmu, on see samuti hea, kui see just nende majanduslikku olukorda veelgi ei halvenda.“

Nii Lõuna-Korea kui ka USA andmetel on Kim Jong-un jätkuvalt võimul ja riigipööret ei ole toimunud. „Jutt riigipöördest, nagu oleme varemgi öelnud, ei tundu tõele vastavat,“ ütles USA riikliku julgeolekunõukogu esindaja Patrick Ventrell. Hiina välisministeerium aga keeldus kommenteerimast naaberriigis toimuvat, öeldes, et Kim Jong-uni [tervislik seisund] on Põhja-Korea siseasi.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi informatsiooni järgi ei viibi Kim enam pealinnas Pyongyangis. „Niipalju kui mina tean, viibib (Kim) teatud kohas Pyongyangist põhjas,“ ütles riigi kaitseminister Han Min-koo teisipäeval.

Reutersi allika teateil olevat Kim saanud viga ajal, kui ta jälgis sõjaväemanöövreid. „Ta käskis kõikidel kindralitel drillidest osa võtta ja tegi ise sama. Nad roomasid ja jooksid ja veeresid ringi kui ta [Kim] äkki pingesse tõmbus,“ rääkis anonüümseks jääda soovinud allikas.