Nüüd ma enam nii ei arva. Loomulikult on iga maks kellegi arvates ebaõiglane, kuid laste saamise teema on midagi eriti tundlikku, eriti tänapäeva kontekstis. Lastetusmaks tekitab minu arvates mitu küsimust, millele pole head vastust.

Esiteks muidugi see, et laste mittesaamine ei ole paljudele vaba valik. Võib-olla ei saada lapsi või pole sobivat partnerit või ollakse majanduslikult niigi raskes olukorras. Kõigi nende variantide puhul tundub lastetusmaks paraku solvav.

Pealegi ei saa väita, et lastetud inimesed ei panusta meie ühiskonnas lastesse. Paljud hoolitsevad oma lähedaste või sõprade laste eest.

Miks peavad maksma maksu toredad kodanikud, kel lapsi pole ja samas saavad lastetoetust lapsevanemad, kes oma laste eest isegi elementaarselt ei hoolitse?

Kuidas see lastetusmaksu raha siis täpselt kõigi lasteni jõuab või millise osani neist üldse? Mida selle rahaga täpselt tehakse?

Tõepoolest - ehk peaks ka koduloomadeta inimesed maksustama? Ja selle raha eest loomade varjupaiku looma, metsloomi söötma või loomapidajatele and,a. Või maksustada varatud inimesed - selle eest, et nad on olnud nii laisad (sest ainult sellisel põhjusel saab ju vaene olla...) . Selle raha eest saaksid rikkamad oma vara hooldada. Jne, jne.

Lõpuks tundub, et uute maksude väljamõtlemine on justkui kõige lahendus. Lugedes, kuidas riik ja omavalitsused raha tuulde loobivad, tekib küsimus, kas meil on ikka asi rahapuuduses või olemasoleva raha halvas kasutamises. Lihtsam on muidugi alati väita, et "põlegi teist õieti".