Viimane rahva ülemkogu istung oli esimene, millel Kim pole osalenud pärast kolm aastat tagasi võimule tulekut. Riigitelevisioon näitas kaadreid tema tühjast toolist, vahendab Reuters.

Märgatavalt ülekaaluline Kim ei ole avalikkuse ette ilmunud pärast koos naise Ri Sol-juga kontserdi külastamist 3. septembril.

Suvel nähti Kimi lonkamas.

Analüütikud hoiatavad aga Kimi puudumisest liiga suurte järelduste tegemise eest.

„Kim Jong-il ei osalenud samuti iga kord,“ ütles Soulis baseeruva veebilehe Daily NK Põhja-Korea ekspert Chris Green. „Veelgi enam, me teame, et rahva ülemkogu täidab eeskätt näidisfunktsiooni, see ei ole tõeline otsuseid tegev organ.“

Põhja-Korea riigimeedia teatel vabastati Choe Ryong-hae riikliku kaitsekomisjoni aseesimehe ametikohalt ja ta asendati Hwang Pyong-soga. Riikliku kaitsekomisjoni esimees on Kim Jong-un.

Hwang on 1970. aastatel praeguse juhi isa Kim Jong-ili alluvuses loodud mõjuvõimsa fraktsiooni liige.

Choed peeti Kim Jong-uni uueks paremaks käeks pärast seda, kui Kim eelmisel aastal oma tädimehest vabanes, kuid hiljem on Choe taas varju jäänud.

„Hwangi nimetamine riikliku kaitsekomisjoni aseesimeheks näitab, et ta on teinud tõelise tõusu ja saanud režiimi de facto meheks number kaks,“ ütles veebilehe 38 North Põhja-Korea juhtkonna ekspert ja kaastööline Michael Madden.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, et Hwang määrati ametisse marssal Kim Jong-uni soovil.